Infraestructures i serveis

Sant Adrià de Besòs acollirà la primera estació internacional d’aterratge de cables submarins de Catalunya

Serà porta d’entrada i enllaç dels cables provinents de l’Àsia i l’Àfrica que es volen connectar amb els EUA

A la platja de Sant Adrià de Besòs, a tocar de les Tres Xemeneies, han començat les obres de la primera estació internacional d’aterratge de cables submarins de Catalunya.

La infraestructura, que entrarà en funcionament el 2022, permetrà l’arribada de cables de fibra òptica sense restriccions i serà la porta d’entrada i l’enllaç dels provinents de l’Àsia, l’Àfrica i la Mediterrània que es vulguin connectar amb els EUA per la via més ràpida.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha recordat que en la nova era digital la productivitat es mesura en bytes i que rebre els cables per on circulen genera riquesa i ocupació. “En quatre anys pot ajudar a fer créixer entre un 2% i un 4% el PIB de Catalunya”, ha afegit.

Segons les últimes dades disponibles del Submarine Cable Map, actualment hi ha en funcionament uns 400 cables submarins a tot el món, el que representa un volum de més d’1,2 milions de quilòmetres de cable. Tenint en compte que ara com ara és insubstituïble perquè té una capacitat de transmissió equiparable a la de 3.000 satèl·lits, Jordi Puigneró ha remarcat que per Catalunya és “estratègic” comptar amb un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cables submarins.

Puigneró ha apuntat que a partir de les dades d’altres estacions similars situades al Canadà o Singapur, l’estació d’aterratge que s’està construint a Sant Adrià podria incrementar fins a un 4% el PIB català en quatre o cinc anys i situar l’ocupació del sector tecnològic en les 200.000 persones, 50.000 més que actualment.

El conseller de Polítiques Digitals ha afegit que la prioritat de Catalunya ha de ser la seva transformació en un país digital que generi ocupació de qualitat. Aquí, ha recordat igual que en el seu moment es va treballar en la industrialització del país, ara cal fer la digitalització. “No serem un país social que generi feina pels ciutadans si no som un país digital”, ha reblat.

Norman Albi, CEO d’AFR-IX Telecom, l’empresa constructora, ha explicat que una estació d’aterratge com la Cable Landing Station (Barcelona CLS) és, en l’era digital, com un aeroport de dades. Un aeroport, ha afegit, que un cop operatiu serà punt de connexió de dades vers a altres destinacions, però també base permanent de moltes altres que permetran que es generi un ecosistema al seu voltant.

Sobre aquest ecosistema, l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, s’ha mostrat confiat que la infraestructura “ho acabi transformant tot al seu voltant” i generi “una oportunitat per millorar i equilibrar la societat”.

L’estació servirà per descongestionar Marsella i Gènova, actualment els dos ports que aglutinen el major nombre de cables de fibra òptica submarina a la Mediterrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.