Adif perd 506 milions en els primers nou mesos de l’any
La xifra de negocis cau un 29%, fins als 663,7 milions d’euros
Adif i Adif Alta Velocitat (Adif AV) han registrat un resultat negatiu de 506,4 milions d’euros en els primers nou mesos de l’any, davant la pèrdua de 234,1 milions del mateix període de 2019.
L’import net de la xifra de negocis agregat ha estat de 663,7 milions d’euros fins al setembre, un 29% menys. Aquest import es correspon pràcticament a tots els ingressos per la liquidació dels cànons ferroviaris, que s’han vist minvats per les limitacions a la mobilitat provocades per la crisi del coronavirus.
En concret, la recaptació pels cànons per l’ús de les línies de la xarxa ferroviària d’interès general s’ha reduït un 29,6% entre gener i setembre, amb una caiguda mitjana dels tràfics del 25,7% atribuïble als efectes de la pandèmia.
Els serveis més afectats han estat els de llarg recorregut i interurbans, amb descensos en la recaptació del 47,7% i del 31,7%, respectivament. Rodalies ha registrat una caiguda del 9,1% i el transport de mercaderies, un 8,2%.
El resultat brut d’explotació (ebitda) agregat entre gener i setembre ha estat negatiu en 112,3 milions d’euros, davant el resultat positiu de 170,9 milions del mateix període de l’any anterior.
Tot i la “dràstica” reducció dels tràfics i els ingressos, Adif i Adif AV han mantingut l’activitat íntegrament durant tot el període de crisi sanitària, de manera que tota la xarxa i les instal·lacions ferroviàries han estat operatives. Les operacions de manteniment també han continuat de manera ininterrompuda.
Amb l’objectiu d’incentivar el tràfic ferroviari en el context actual, Adif i Adif AV han flexibilitzat els requisits per accedir a la bonificació dels canons per als nous serveis de viatgers de llarga distància de les línies d’alta velocitat en aquest exercici. Així, s’estima que la bonificació anual arribi als 1,4 milions d’euros.
Per altra banda, Adif ha continuat amb la seva política de sanejament financer i ha reduït el deute amb les entitats de crèdit en 58,9 milions d’euros respecte al setembre de 2019.
En aquesta línia, es preveu que l’endeutament d’Adif AV, de 16.406 milions d’euros a valor nominal, creixi sensiblement per sota de l’increment autoritzat en els Pressupostos Generals de l’Estat prorrogats per al 2020. A 30 de setembre, l’endeutament de l’entitat presentava un increment de 321 milions d’euros en els nou primers mesos, un 17% de l’increment autoritzat per a aquest exercici.