Reparen la canonada que abasteix Girona d’aigua i que el ‘Glòria’ va malmetre
Els danys s’havien resolt provisionalment els dies següents al temporal i ara s’ha fet l’obra definitiva
Ha costat 361.688 euros, finançats entre l’Ajuntament i l’ACA
El nou conducte d’aigua que s’ha instal·lat està situat lluny de Girona però és de vital importància per al proveïment d’aigua de la ciutat: aquesta canonada està situada al pont de la riera d’Osor, entre els municipis d’Anglès i la Cellera de Ter. És un dels dos tubs que transporten l’aigua des de l’embassament del Pasteral fins a la planta potabilitzadora de Montfullà perquè arribi a les llars gironines. La infraestructura havia quedat malmesa pel temporal Glòria el gener del 2020 i, després de la reparació d’urgència i provisional que es va fer en aquell moment, l’Ajuntament de Girona, com a administració actuant del sistema d’abastament i distribució, ara ha enllestit la reparació definitiva amb millores per intentar prevenir que no es reprodueixin situacions similars.
L’actuació, que ha finalitzat aquest mes d’agost, ha consistit a restituir un tram de la canonada que té un diàmetre de 800 mm. A més, aquesta canonada s’ha col·locat de forma soterrada a la llera de la riera uns metres aigües amunt, mentre que abans estava situada a l’estructura del pont. Aquest canvi ha de permetre que el canal sigui més resistent a futures avingudes de la riera. Les obres han durat tres mesos i el cost total (projecte i obres) és de 361.688,56 euros (sense IVA). Els treballs han anat a càrrec d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA i l’actuació ha estat finançada a través de l’Ajuntament de Girona amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
“El temporal Glòria va tenir un impacte molt important en diferents estructures de la ciutat, algunes de tan vitals com l’aigua. El trencament de la canonada que permet el subministrament de l’aigua potable a Girona va ser un dels moments més crítics, que vam resoldre de forma immediata i provisional. Ara s’han acabat les obres de la solució definitiva, amb un projecte que farà més difícil que es repeteixi aquella situació i que millorarà la garantia que no es puguin produir talls en el subministrament”, explica el regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés.
El gran cabal d’aigua que va baixar entre els dies 21 i 23 de gener del 2020 per la riera d’Osor va arrossegar restes vegetals i arbres entre les columnes del pont, una part de l’estructura va cedir i va rebentar canonades d’aigua potable de l’entorn. El nou pont –que també és clau com a part de la via verda que uneix Girona i Olot– es va inaugurar l’estiu del 2020 i va costar uns 550.000 euros que va assumir la Diputació.