Infraestructures

La canonada de la dotzena de fuites es repararà aviat

La canalització que porta l'aigua del Ter a Barcelona perdia milers de litres d'aigua potable en plena sequera

Les obres de reparació s'iniciaran a finals d'any i el servei es garantirà amb una altra conducció

Malgrat que aquest any hi ha hagut pluges abundants, tota l'aigua que es pot aprofitar és bona si l'objectiu és garantir el consum d'aigua potable a la ciutat de Barcelona i a la seva populosa àrea metropolitana. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha confirmat l'inici, abans no s'acabi l'any, de la reparació de la gran canonada trencada que, a través de la planta de Cardedeu, abasteix Barcelona amb l'aigua del Ter. La mateixa conducció que, segons va desvetllar aquest diari fa un parell d'anys, en plena sequera perdia cada dia prop de mig milió de litres al seu pas per Badalona i que tenia fins a onze fuites més.

Amb el reforç previst d'aquesta conducció per part de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL) –empresa depenent del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat– aquestes fuites ja seran història en una de les canonades principals d'abastament d'aigua potable a Barcelona. Així, fonts de l'ACA preveuen que la reparació d'aquest aqüeducte, construït en el anys 60 i les esquerdes del qual fa anys que necessiten amb urgència un tractament en profunditat, es podrà iniciar durant l'últim trimestre d'aquest any. Quan els treballs –consistents a cobrir l'interior del túnel amb formigó projectat i reforç d'armadura– s'hagin enllestit, la conducció recuperarà la seva activitat com a gran artèria distribuïdora d'aigua potable.

Doble via d'abastament

Fent servir un símil d'infraestructures viàries, l'autovia que suposarà el trànsit d'aigua per aquest conducte competirà amb l'autopista en què s'ha convertit –després d'haver entrat en funcionament la primavera passada– la galeria que connecta, paral·lelament a l'AP-7 i la llera del Besòs, la planta potabilitzadora de Cardedeu i la planta distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona. Aquesta nova i llarga conducció –de 22 quilòmetres i que ha tingut un cost de gairebé 80 milions d'euros– i l'antic aqüeducte reparat esdevindran, així, una doble via d'abastament per garantir el servei a 2,5 milions d'habitants residents a les comarques del Maresme, el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Amb tot, perquè comenci la reparació de l'antiga canonada serà imprescindible haver acabat abans tres intervencions en altres punts de la xarxa i que consisteixen a garantir la connexió, a la nova canonada, dels ramals locals existents en servei. Seran, concretament, els conductes que des de la connexió del Maresme abasten els municipis de Teià, Alella, el Masnou, Tiana i Montgat, la connexió amb el nou dipòsit i estació de bombament de la Roca del Vallès, i la connexió amb la localitat de Sant Fost de Campsentelles. Només d'aquesta manera, garantint que l'aigua de la nova canonada també arriba a aquests territoris, es podrà tancar l'aixeta de l'antic conducte perquè pugui ser reparat sense que afecti gens ni mica en la garantia del servei.

Una canonada esperada

La nova canonada que permet el desdoblament del servei està feta d'acer de 2,2 metres de diàmetre i consta de quatre trams, el darrer dels quals –el central, el més llarg amb gairebé 10 quilòmetres i el més car de tots, amb 28 milions d'euros de cost– es va enllestir a principis d'aquest any. Aixís'acabava una gran infraestructura projectada a començaments de la primera dècada d'aquest segle. De fet, tres trams d'aquest conducte es van començar a construir entre els anys 2000 i 2003, mentre que l'últim no es va començar a fer fins al cap de quatre anys.

LES XIFRES

50
anys
té gairebé la canonada que ara es repararà. Va ser projectada en els anys 60 i requeria amb urgència una reforma.
78,7
milions d'euros
ha costat construir la conducció que connecta la potabilitzadora de Cardedeu amb la de la Trinitat.

Una sagnia anunciada i denunciada en plena sequera

L'hivern del 2008, Catalunya vivia en estat d'excepcionalitat per la sequera. Va ser aleshores quan aquest diari va denunciar que l'única canonada que llavors portava aigua del Ter a Barcelona feia uns quants anys que perdia aigua potable en una mitjana de 432.000 litres cada dia al seu pas per Badalona. La companyia, que va assegurar que la fuita era de 216.000 litres, va admetre, a més, que el conducte que ara es repararà totalment tenia almenys dotze fuites més. Empesa per la pressió mediàtica i per les sensibilitats que feria aquest fet en l'opinió pública pel context en què succeïa, la Generalitat va anunciar la realització de cinc actuacions urgents amb l'objectiu d'aprofitar el 73% de l'aigua que es perdia, tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua apunta ara que des de l'abril del 2008 s'està aprofitant fins a un 92% de totes les fuites. Bàsicament, els projectes –que van tenir un cost de 765.000 euros– van consistir en la construcció de conduccions i dipòsits per emmagatzemar l'aigua que es perdia i poder ser utilitzada per netejar i regar carrers. Aquella sagnia imparable d'aigua potable, però, es podia haver evitat abans, ja que, segons va reconèixer l'ACA, informes de fa més de vint anys ja alertaven de l'existència de fuites en aquesta canonada, les quals s'haurien produït a causa de no tenir un bon manteniment.

Ter-Llobregat, un únic sistema a principis de l'any que ve

ATLL ultima la gran canonada que connectarà el dipòsit de la Fontsanta amb l'estació distribuïdora de la Trinitat
Jose G. Navarro

Després de gairebé tres anys d'obres, la circulació d'aigua potable entre els sistemes Ter i Llobregat serà una realitat en els primers mesos de l'any que ve, segons les previsions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa del Departament de Medi Ambient. Serà aleshores quan, després d'unes setmanes de proves, entri en funcionament la canonada que s'està acabant d'instal·lar per connectar els dos principals centres de distribució d'aigua de les xarxes d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL): el dipòsit de la Fontsanta de Sant Joan Despí –on arriba l'aigua potable procedent de la planta d'Abrera i de la dessalinitzadora del Llobregat– i l'estació distribuïdora de la Trinitat, al nord-est de Barcelona, que distribueix l'aigua captada al riu Ter i, en el futur, de la dessalinitzadora de la Tordera. Per col·locar la canonada, abans s'ha hagut de construir, en dos trams i fent servir dues tuneladores, un túnel que uneix els dos centres i que passa per sota de la serralada de Collserola.

El sistema Ter-Llobregat no està connectat actualment de manera directa ni té capacitat suficient. Així, la nova conducció, que és reversible, ha d'aportar, segons el govern, una més gran flexibilitat i garantia de disponibilitat a la xarxa d'abastament regional d'ATLL. En conseqüència, i ja que és reversible, també hauria de contribuir en la recuperació dels cabals del Ter d'acord amb els criteris del pla de gestió de l'aigua de Catalunya.

15
quilòmetres de longitud
té la canonada entre tots dos punts, per la qual podran circular 4 metres cúbics per segon d'aigua.
220
milions d'euros
és el cost total d'aquest projecte, que ha tingut un finançament del 57% del fons de cohesió de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.