Infraestructures

Esplugues de Llobregat

En vermell 16 minuts

El semàfor que regula el pas de vianants a l'estació del Trambaix de Ca n'Oliveres triga tant a posar-se verd que tothom el passa en vermell

En aquest punt el tramvia ha atropellat aquest mes dos joves

El semàfor per a vianants que permet travessar l'avinguda Laureà Miró a l'alçada de l'estació de tramvia de Ca n'Oliveres, a Esplugues, s'està 16 minuts en vermell i 23 segons en verd. Hi ha un botó que serveix perquè es posi verd a demanda dels vianants, però poden passar tres coses: que trigui un minut a posar-se verd, que en trigui quatre o que no reaccioni. El resultat és que tothom creua en vermell, si no és que casualment es troba el semàfor verd. I que els vianants travessin indegudament una avinguda que té quatre carrils per a vehicles i dos per al tramvia en una zona amb diversos centres escolars i espais esportius no seria el més segur. La conseqüència d'aquest funcionament ha estat, segons denuncien veïns de la zona, que el tramvia ha atropellat recentment dues persones que creuaven els semàfors situats al principi i al final de la parada del Trambaix de Ca n'Oliveres.

El passat 3 de juny un jove de 19 anys va resultar ferit molt greu quan va ser atropellat per un tramvia a l'alçada de Ca n'Oliveres. El 22 de juny un noi de 15 anys que es dirigia a l'institut Joanot Martorell va resultar ferit en un segon atropellament. Travessaven amb el semàfor vermell, i, en el segon cas, s'atribueix l'atropellament a un camió que va impedir que el conductor del tramvia veiés el jove. “Creuar per aquesta cruïlla és complicadíssim, ja que als pocs segons que tenim els vianants cal sumar-hi els cotxes que s'incorporen a la carretera Laureà Miró pels dos laterals, que normalment tenen el semàfor groc i no s'aturen”, explica un veí. Les queixes han arribat a oïdes de les alcaldesses de l'Hospitalet i Esplugues, ja que el grup semafòric que regula el pas del tramvia a la parada de Ca n'Oliveres està al punt d'Esplugues que delimita amb l'Hospitalet, on acaba la carretera Laureà Miró i comença la de Collblanc.

Petició a l'ATM

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, argumenta que la responsabilitat de regular aquests semàfors no és dels ajuntaments sinó de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), ja que serveixen per regular el trànsit del tramvia. Díaz reconeix que la durada del semàfor en verd per als vianants “és molt curta” i que les fases semafòriques “se subordinen al pas dels combois”. A més, no té el dispositiu lluminós que permet saber als vianants quant temps els queda fins que el semàfor es posi vermell, com sí que passa a altres punts de la carretera Laureà Miró. És per tot plegat que l'alcaldessa s'ha compromès a reclamar a l'ATM i a l'empresa concessionària del servei del tramvia, Trambaix SL, que incrementi el temps de pas actual. Així mateix exigirà que els semàfors per als vianants incorporin dispositius numèrics que alertin del temps que queda fins que es posi vermell. Díaz plantejarà a l'alcaldessa de l'Hospitalet que els dos ajuntaments facin aquestes demandes conjuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.