Infraestructures

infraestructures

Entra en servei un accés directe de l'N-260 a la canònica de Vilabertran

Permet arribar amb més facilitat al principal monument de la població i, conjuntament amb el parc que es construeix al davant, potenciarà tot el conjunt

El municipi de Vilabertran té un altre accés directe que enllaça l'entrada des de la carretera de Llançà –després del pont de la riera– fins a la canònica. És poc més de mig quilòmetre de vial amb voreres, que permet accedir de manera més ràpida i senzilla al principal monument de la població, el monestir de Santa Maria. D'aquesta manera es vol prestigiar encara més el recinte i fer-lo més accessible als visitants.

El vial transcorre per una part del camí que hi havia des del carrer Figueres i que no estava asfaltat. Des d'aquest punt es pot anar fins a la ciutat veïna –situada a 1.800 metres– a través del camí que passa per darrere de la font del Soc i que acaba al col·legi Salvador Dalí. El nou vial va ser inaugurat ahir a la tarda per l'alcalde de la població, Martí Armadà, i el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

El nou parc

Aquesta no és l'única obra que s'ha executat al voltant del monestir. També s'està fent l'ordenació de tot el sector de davant de la façana, que té com a aspecte més destacat la construcció d'un parc. Per això s'ha aprofitat el paratge natural format per antics terrenys d'horta i camps de conreu lligats a la història del monestir, i el conjunt patrimonial format per la Font de l'Abat Rigau i l'entorn més immediat de la plaça de l'Església.

La superfície d'actuació és d'aproximadament uns 14.000 m². El projecte, redactat pel despatx d'arquitectura Collgorgot, s'executa per fases. Les obres van començar a finals de l'any passat. Les dues primeres fases han consistit en la rehabilitació de la Font de l'Abat Rigau i d'una part de la plaça de l'Església, amb la desviació del camí cap a fora dels plataners. La plaça es pavimentarà amb pedra natural i llamborda, intercalades amb franges de verd per fer una transició més gradual fins al paratge natural del parc. A la part nord de la plaça s'ha previst fer un petit edifici de serveis. També es restaurarà el cobert del rentador, tot i mantenint l'estructura original, i se substituiran parts del paviment del camí que estan malmeses o que s'han de modificar.

Pel que fa a la resta de la zona destinada a parc, es vol recuperar la part humida, formada pels recs que canalitzaven l'aigua per l'horta. En el projecte es preveu fer una intervenció mínima en aquest espai, però s'aprofitarà per crear camins amb recorreguts diferents: esportius, infantils o de natura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.