Infraestructures

pineda de mar

La depuradora de l'Alt Maresme no funcionarà aquest estiu

previsions Les obres no han acabat encara i l'ACA treballa amb l'horitzó de posar en marxa l'equipament abans d'acabar l'any

L'Ajuntament de Pineda assegura que lluitarà perquè el projecte inicial s'acabi enllestint

L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de l'Alt Maresme, que s'està construint al terme municipal de Tordera, però a tocar de Pineda de Mar, no estarà a punt aquest estiu. Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), gestora de les instal·lacions, van confirmar fa pocs dies que les obres de construcció del complex, situat en una antiga pedrera, no han acabat i que, per tant, la depuradora no podrà entrar en funcionament en les dates que es va predir inicialment.

Finals d'any

Tot i que les primeres proves de funcionament es començaran a fer al setembre, el Departament de Medi Ambient no preveu que l'equipament pugui començar a netejar l'aigua abans de final d'any.

L'EDAR, que va tenir una llarga i complexa història abans no va trobar l'emplaçament definitiu, es va començar a construir el juny del 2008 i ha de donar servei a cinc municipis de la zona nord de la comarca: Pineda, Calella, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna. La inversió en la instal·lació, l'última gran estació de tractament d'aigües residuals que es farà a Catalunya, s'acosta als 47 milions d'euros i l'equipament l'integren una estació de pretractament nova al costat del cementiri de Pineda, una xarxa de col·lectors de gairebé 8 quilòmetres de longitud, i la planta constarà d'un tractament biològic per a un cabal màxim de 54.000 m³, ampliables en un futur fins a 81.000 m³.

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va explicar ahir que estava assabentat de la nova data prevista per engegar l'EDAR de l'Alt Maresme. “Confiem en la paraula del Departament de Medi Ambient, però estem fent un control exhaustiu del nivell d'execució de les obres per saber a cada instant en quin punt es troben”, va especificar l'alcalde. Per Amor, independentment de la necessitat de garantir “la millor neteja de les aigües brutes que van a mar en una zona turística com és la nostra”, el més important és “garantir que l'obra es fa bé i que funcionarà sense problemes”.

Reclamar

El govern local del PSC insisteix a destacar que malgrat les retallades anunciades al seu moment des de Medi Ambient respecte al projecte inicial “no s'hi renunciarà”. “Som conscients que l'ACA no passa un moment òptim i que el que cal és engegar l'EDAR, però volem que en un futur la resta de serveis complementaris previstos es facin realitat”, va avançar l'alcalde de Pineda. A finals de l'any passat l'ACA va comunicar als integrants de la comissió de seguiment de la depuradora que no es faria el terciari “fins a disposar de la garantia suficient per al seu finançament”. També se'ls va comunicar que altres elements que estaven inclosos en un projecte complementari de la planta tampoc no s'executaran. Es tracta de la integració paisatgística i ambiental de l'equipament, aixecat dins el forat de l'antiga pedrera de Montpalau, i de la creació d'un centre d'interpretació de la depuradora que havia de mostrar als visitants les virtuts del cicle de l'aigua. En total, una inversió d'uns nou milions d'euros que s'han estalviat.

Precisament disposar de tractament terciari de les aigües de l'EDAR va ser un dels cavalls de batalla del territori en el debat de com havia de ser l'estació depuradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.