Estudi global de la mobilitat a Tarragona
El PTVC hi preveu crear quatre línies, si bé abans es vol fer una anàlisi conjunta
Caldria un nou gir a Picamoixons
De les tres noves xarxes de rodalies que vol crear el govern, la més complexa és probablement la de Tarragona, on es podrien posar en marxa fins a quatre noves línies, segons preveien el pla de transport de viatgers de Catalunya i el Pacte Nacional per a les Infraestructures aprovats el 2009. El 13 de juliol, la comissió de Territori del Parlament va acordar per unanimitat, a proposta del diputat de CiU Jaume Domingo, demanar al govern que faci un estudi sobre la implantació del servei al Camp, en un text, per cert, que també demanava que se segueixin els estudis de mobilitat per al Tramcamp, el tramvia que hauria d'unir Tarragona amb Reus i Cambrils, si bé Domingo admet que “això serà dificultós per les circumstàncies econòmiques”. “A Valls ara hi passen tres o quatre trens al dia i al Baix Penedès la combinació també és bastant precària, i amb les rodalies tot això es resoldria”, exposa.
La Direcció General de Transport, de fet, ja s'ha compromès a presentar l'estudi abans de final d'any, i “serà un dels eixos clau aquesta legislatura”, confirma el delegat a Tarragona, Joaquim Nin. El cap territorial de Territori i Sostenibilitat, Cèsar Puig, és qui n'ha assumit l'encàrrec, i corrobora que l'engranatge està en marxa. Segons ell, el primer que cal fer és un estudi de la mobilitat a l'actual xarxa ferroviària, “perquè hi ha una part que està bastant desatesa”. Un estudi que, de fet, Nin creu que ha d'anar molt més enllà de les rodalies pròpies: “Cal fer una anàlisi global de tot el sistema, en contacte amb els ajuntaments i l'Autoritat Territorial de la Mobilitat, per aprofitar el que ja hi ha i fer-ho molt més útil al territori”, explica. La radiografia, doncs, també servirà per veure les necessitats de connexió amb Barcelona, des de qualsevol estació, i els enllaços amb el corredor mediterrani i l'alta velocitat. Segons Nin, cal valorar fins i tot les connexions viàries que cal prioritzar, com la millora de l'accés a l'estació del TAV a Perafort des del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau amb la construcció d'un petit ramal des de la carretera del Pont d'Armentera.
L'estudi també haurà de determinar si la Conca de Barberà i el Priorat entren en el sistema de rodalies, una cosa que no preveia el text inicial del PTVC però que el govern es va comprometre a estudiar en el redactat final. “Pel seu volum de població i el moviment que generen serà complicat, però s'ha de reestudiar”, diu Puig.
El govern, d'altra banda, voldria que el Ministeri de Foment també es comprometés a fer alguna obra d'infraestructura, com la construcció d'un nou gir a Picamoixons que permetés que les rodalies arribessin a Valls des de Reus i Tarragona, i que alhora tanqués l'anella fins a Sant Vicenç de Calders.
Com a mesura de pressió, l'associació Mou-te per Tarragona aquests dies ha iniciat una consulta ciutadana al seu web, que allargarà fins a l'octubre, per opinar sobre les mancances dels trajectes ferroviaris al voltant de Tarragona i fins a Barcelona i redactar, a partir d'aquí, un document de conclusions que farà arribar al govern.