Infraestructures

garraf

Les obres de l'eix diagonal a Canyelles continuen provocant queixes veïnals

Fins a 164 cases tenen desperfectes que majoritàriament no s'han reconegut

La Generalitat i l'Ajuntament promouran ara peritatges independents

Esquerdes a parets i rajoles, portes que ja no encaixen i vidres deteriorats són alguns dels danys que les obres de l'eix diagonal estan provocant a 164 habitatges de Canyelles. Els ciutadans afectats fa mesos que lluiten per aconseguir un nou peritatge que valori de manera independent els desperfectes ocasionats per les voladures, després que els informes encarregats per GISA, responsable de la construcció de la infraestructura, no hagin atès les reclamacions de la majoria dels veïns. Ara, mitjançant una proposta d'ERC, la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament ha aprovat un compromís per part de la Generalitat per costejar una nova valoració dels desperfectes, una mesura que es realitzarà en col·laboració amb l'Ajuntament.

Segons la plataforma que agrupa els veïns afectats, actualment GISA ha impulsat 132 peritatges; només en un 14% dels casos es reconeixen tots els perjudicis i en un 8% s'estimen alguns desperfectes. La plataforma indica que en la resta de reclamacions s'ha respost que les obres no estan relacionades amb els danys i que els habitatges “s'estan assentant”. “És impossible que cases construïdes en dates diferents s'estiguin assentant a la vegada justament ara”, asseguren fonts de l'entitat veïnal. Els ciutadans afectats es queixen que les companyies asseguradores han posat traves a les reparacions i veuen en un peritatge independent la possibilitat que es reconeguin els danys i es costegin els arranjaments.

Esquerdes que creixen

Rafaela Mata té llogada una casa a la urbanització Vora Sitges, pròxima a les obres de construcció de l'eix diagonal. Enguany, l'habitatge s'ha anat deteriorant cada cop més: les esquerdes s'han escampat pel sostre, les parets i el terra. Cada dia són més grans i més nombroses i, segons Mata, ja estan comportant problemes d'humitats. Algunes de les rajoles del terra es desprenen i més d'una porta no tanca bé, perquè s'ha desplaçat. I els danys segueixen creixent. “No s'ha tingut consideració per la gent que viu aquí”, sosté la veïna, que recorda com les voladures, iniciades l'any passat i ja finalitzades, van inquietar els ciutadans des del principi: van queixar-se de la falta d'informació sobre les nombroses detonacions, de les quals no havien estat avisats.

Atenció ciutadana

Els pròxims dies, els veïns disposaran de dues oficines que atendran les seves queixes, impulsades per GISA i per l'Ajuntament. L'administració local diu que aquesta iniciativa municipal servirà per “assessorar els veïns” i “farà d'intermediari, fent arribar als responsables de les obres les peticions dels ciutadans“. La intenció del govern local és “fer costat als veïns afectats per les obres i ajudar-los”, segons l'alcaldessa del municipi, Rosa Huguet (CiU).

LA FRASE

No s'ha tingut consideració per la gent que viu aquí, s'ha volgut córrer molt amb les obres
Rafaela Mata
Veïna afectada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.