INFRAESTRUCTURES
Vilabertran clou l'ordenació del parc de la Font
L'alcalde Armadà, satisfet amb la nova perspectiva de la canònica
El teulat de l'absis es repararà urgentment
Vilabertran ha tancat finalment el procés d'obertura d'un nou espai per al poble que facilita una nova perspectiva a la canònica de Santa Maria, un projecte iniciat el 2008 i que s'ha clos finalment aquesta mateixa setmana. “Aquest serà l'espai emblemàtic de Vilabertran a partir d'ara”, deia orgullós ahir l'alcalde. A banda de l'allunyament del carrer de la porta principal, s'ha acabat urbanitzant el parc, un paratge natural d'uns 14.000 m² format per antics terrenys d'horta i camps de conreu lligats a la història del monestir. L'Ajuntament va adquirir el 2008 aquests solars particulars, amb la idea ja d'obrir aquest espai.
Aquesta ordenació de la fase definitiva va començar l'octubre del 2010 i s'ha allargat fins ara, amb un parèntesi a causa de les pluges de la primavera passada. El cost total de les obres d'ordenació de l'entorn de la canònica de Santa Maria, en el vessant de ponent, ha estat d'uns 610.000 euros, dels quals 500.000 han arribat del Ministeri de Cultura espanyol, uns 50.000, de la Generalitat i uns 35.000 més, de la diputació.
Avui, diumenge, Vilabertran ha programat una sèrie d'actes per celebrar la finalització de les obres, que comencen a les nou del matí amb una passejada, seguit d'un esmorzar, una batucada i, a dos quarts d'una del migdia, la descoberta d'una placa i els parlaments corresponents. Tot plegat quedarà amanit amb una actuació de castellers i una arrossada popular. I, a la tarda, a les cinc, sardanes.
Reparació urgent
Les obres de reparació del taulat de l'absis han estat aprovades amb caràcter urgent; ja estan adjudicades a l'empresa Guardiola i han de començar un dia d'aquests. El cost de tota l'obra és de 30.000 euros i va a càrrec de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat. “No es tracta d'una restauració important, però sí que es tracta d'una reparació d'urgència per evitar l'enfonsament; m'ha costat més d'un any de gestions”, explicava ahir Armadà, que ara ja pensa en les converses que mantindrà properament amb el bisbat per tal d'iniciar la reconversió del vessant de llevant de l'edificació medieval.