maresme
Estudien fórmules per poder finançar el CAT de Teià
Alella, el Masnou i Teià estan calculant pagar-ne una part a través de la mancomunitat de serveis de la qual formen part
No obstant això, s'hauria de redimensionar l'ús del centre per fer-lo viable
Alella, el Masnou i Teià no es resignen a perdre el centre d'acollida turística (CAT) situat a l'antic celler romà de Vallmora, a Teià. I és que, després que el govern de la Generalitat decidís retirar les aportacions econòmiques a aquests equipaments turístics, la mancomunitat de serveis d'aquestes tres poblacions maresmenques continua apostant per la infraestructura.
La solució, tal com va explicar el president de la mancomunitat i alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC), seria que els tres municipis assumissin part del finançament necessari perquè el CAT de Teià pugui continuar en marxa. Això sí, Francisco va assenyalar que “caldrà fer reajustaments econòmics i redimensionar l'ús del centre”. Aquest replantejament implicaria obrir l'equipament només els caps de setmana i quan hi hagués visites concertades.
En aquest sentit, el president de la mancomunitat va explicar que “refent els números s'haurà de mirar si amb la meitat de les aportacions públiques podria tirar endavant el CAT”. Aquestes aportacions eren de 95.000 euros anuals, aproximadament. “Creiem que amb aquests reajustaments serà factible continuar amb el CAT i que es podrà mantenir un servei òptim”, va afirmar l'alcalde d'Alella, que va recordar que de cara al 2012 ja hi havia prevista una reducció de les aportacions públiques al CAT. “No ens podem permetre el luxe de tancar el centre”, va dir Andreu Francisco.
El CAT de Teià –obert des del 2009 com a centre pilot d'aquestes característiques– està dedicat a la romanització i al món del vi des de l'època romana fins a l'actual DO Alella.
No és l'únic cas
A més, altres equipaments com aquest també estan vivint moments d'incertesa. És el cas del CAT de Sallent, que està tancat des de fa dos mesos per falta de finançament i de visites. En aquest cas, però, el consistori està estudiant fórmules per cedir la gestió de l'equipament a una empresa externa. Seria només en aquest cas quan es plantejaria reobrir el centre, que va començar a funcionar el juliol del 2010.
A l'altra banda hi ha el cas de Puigcerdà. I és que l'Ajuntament ha decidit mantenir-lo obert, tot i que des que va entrar en funcionament el desembre passat encara no ha rebut cap aportació de la Generalitat. Ara per ara, el consistori en manté la gestió, tot i la possibilitat que la cafeteria del centre es pugui compartir amb associacions gastronòmiques que hi vulguin fer cursets. Finalment, hi ha el cas de Berga, que encara no ha arribat a obrir el seu CAT.