Infraestructures
L'Empordà cremat, un motiu més en contra del mapa eòlic
Els ajuntaments afectats apel·len a la llei estatal que prohibeix el canvi d'ús, ara forestal, dels territoris incendiats
Avui es tanca el termini per presentar al·legacions contra el pla del govern
Diversos municipis de l'Empordà han inclòs les conseqüències de l'incendi del juliol com un argument més per rebutjar el mapa eòlic presentat per la Generalitat. Els municipis apel·len a una llei estatal, la llei de muntanyes, segons la qual no es pot canviar l'ús de les zones cremades. La Jonquera, que va celebrar ahir un ple extraordinari en aquest sentit, ha inclòs aquesta argumentació: “La zona cremada arran del gran incendi que ha patit la comarca de l'Alt Empordà, i en concret el municipi de la Jonquera, ha de ser considerat sòl forestal i no hi pot haver canvi d'ús [...] Caldria, en virtut de l'esmentada llei, excloure del seu àmbit tota la zona cremada, entre d'altres, pràcticament tot el terme municipal de la Jonquera”, recull el document aprovat ahir en aquest municipi. A Agullana, l'alcalde Alfons Quera explica que també han inclòs aquest aspecte en les al·legacions presentades i reclama la retirada immediata de les zones cremades del pla presentat pel govern de la Generalitat, a més de la retirada total del projecte. Tant Agullana com la Jonquera i la majoria de municipis afectats pel pla eòlic afegeixen aquest nou aspecte a les al·legacions que ja van presentar el 2010 i que ara tornen a tramitar.
“Un mapa incompatible”
Segona versió del mapa eòlic
La Generalitat va posar a exposició pública la nova versió del pla de determinació de les zones de desenvolupament prioritari per a la implantació dels parcs eòlics a Catalunya el 6 de juliol, en ple estiu i sense cap altra publicitat ni comunicació que la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat. Aquesta nova versió del mapa eòlic venia motivada pel fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia suspès la implantació del mapa eòlic arran de la denúncia de les entitats ecologistes. El motiu va ser que el primer projecte no incloïa l'informe de sostenibilitat ambiental a què obliga la directiva europea. Ara ja s'hi ha incorporat aquest document, i s'ha tornat a començar la tramitació amb un termini per presentar-hi al·legacions que s'acaba avui. Els únics canvis destacats han estat petites retallades als límits per la part nord –que s'han compensat ampliant l'afectació a Darnius–, i aquesta segona versió del pla provoca el mateix rebuig que la primera.