Infraestructures

Silla continua en situació caòtica pel temporal

L'eficàcia de la xarxa d'evacuació de pluvials està posada en dubte

L'Ajuntament diu que la conselleria va avisar tard del perill que s'aveïnava

El fort vent i les pluges intenses van ser els protagonistes al municipi de Silla durant el passat cap de setmana. Més de 165 litres per metre quadrat (en hora i mitja) van caure sobre el poble i el van deixar en una situació caòtica: múltiples desperfectes en cases, baixos, garatges, vehicles estacionats en el carrer i mobiliari urbà. Una situació pareguda a la que s'ha viscut en altres municipis valencians com Catarroja, Paterna o Manises, entre d'altres.

Degut a tots els desperfectes causats per les intenses pluges, els veïns i veïnes de Silla s'han plantejat l'eficàcia de la xarxa d'evacuació de pluvials que ha mantingut a gran part del poble en obres durant els últims anys. Des dels serveis municipals, s'informa que la xarxa va funcionar dins de les seues possibilitats tècniques per tal de gestionar l'aigua que va caure sobre la població. Però, també s'afirma que la fase d'obra realitzada no ha sigut capaç d'assumir en la seua totalitat la gran quantitat d'aigua caiguda entre les 21 i les 22,30 de la nit de divendres, a la que hauria de sumar-se l'aigua provinent de Picassent, Alcàsser i l'Autovia V-31.

Altra de les preocupacions del veïnat era conèixer si les comportes de la sèquia de la Rambleta —ubicades a l'inici de la població— es trobaven obertes o tancades. El consistori ha informat que les comportes “estigueren tancades en tot moment”, tal i com es troben durant tot l'any (independentment de si plou o no). Tot i això, diuen, el cabdal d'aigua era tan elevat que va desbordar els canals que provenien dels pobles veïns (Picassent i Alcàsser) i de l' autovia, pel que tota aquesta aigua va arribar als carrers de Silla per superfície.

A més d'això, els serveis locals han informat que degut al col·lapse i tallament de l'autovia V-31, una vegada va desaparèixer l'aigua dels carrers i baixà el cabdal de la sèquia, va procedir-se a “una lleugera” obertura de les comportes que només va durar dos hores i mitja.

Segons afirmen les fonts municipals, la polèmica fase d'obres de pluvials va permetre que el desguàs posterior fora ràpid, encara que reconeixen que aquesta no és la solució global al perill d'inundació del municipi.

Els tècnics asseguren que els pluvials varen evitar trenta centímetres més d'altura de l'aigua en la Rambla i Sant Roc. A més, es destaca que l'aigua anava amb força, cosa que va evitar que entrara pels desguassos de les cases i els ramals, tot i que l'efecte va ser negatiu per al mobiliari urbà i per als vehicles.

L'Ajuntament, a més, ha afirmat que el fax d'avís d'emergència per part de la conselleria de Governació va arribar passades les pluges (concretament a les 00.58), motiu pel qual no va poder avisar-se a temps al veïnat per que estigueren preparats per aquesta crítica situació. D'altra banda, des de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà municipal s'informarà a tots els veïns afectats dels passos a seguir per plantejar possibles reclamacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.