Infraestructures

energia

Arriben els transformadors de la interconnexió elèctrica

El complex de Santa Llogaia pren forma i comença a rebre la maquinària per passar la MAT d'aèria a soterrada

Red Eléctrica espera tenir-ho enllestit el 2013 i tota la línia en servei el 2014

El complex elèctric de la línia de 400 kV de Santa Llogaia va prenent forma. Les obres de la subestació i les estacions convertidores avancen paral·lelament, i ja s'han aixecat els dos edificis on es farà la transformació de corrent alterna a contínua, entre el traçat aeri de 400 kV i el soterrat de 320. Aquest canvi en el voltatge és degut a les diferents característiques tècniques de cada tram. A part, ja han començat a arribar els transformadors que es col·locaran entre els dos blocs. Seran set aparells, de 300 tones cadascun i fabricats per Siemens a Alemanya, i que van arribant progressivament, primer en vaixell fins al port de Barcelona, després en tren fins a Vilamalla, i des d'allà en camió fins a Santa Llogaia. Aquest procés dura dues setmanes, i ahir tot just va arribar el segon.

Tram fins a Bescanó

D'altra banda, el delegat a Catalunya de Red Eléctrica, Lluís Pinós, va assegurar ahir que esperen començar a construir la rasa del tram soterrat entre Santa Llogaia i el túnel de la Jonquera a final d'aquest mes. La intenció és acabar els treballs de la interconnexió durant l'any que ve, de manera que es pogués posar en servei el 2014. El cost dels treballs serà d'uns 700 milions d'euros, en bona part corresponents a les estacions convertidores que s'han de fer a Santa Llogaia i Baixàs.

Pel que fa a la construcció del tram entre Bescanó i Santa Llogaia, Pinós compta començar a construir el tram i col·locar les primeres torres a principi de l'any vinent, i seguir a un ritme paral·lel a la interconnexió. Encara falta, però, negociar les compensacions amb els ajuntaments afectats per aquest tram. Respecte al ramal de Riudarenes, encara s'està pendent de la declaració d'impacte ambiental.

LA FRASE

Hem de parlar amb els ajuntaments del tram Bescanó-Santa Llogaia per negociar compensacions
Lluís Pinós
delegat de red eléctrica a Catalunya

Nova estació a Vilamalla

D'altra banda, Endesa va posar ahir en servei la nova subestació de Vilamalla, d'on surten set noves línies de mitjana tensió de 25 kV i dues alta tensió de 125 kV que serviran per alimentar el nou polígon industrial del municipi i el del Far d'Empordà. A part, reforçarà el transport a la comarca i donarà servei als municipis de l'Armentera, el Far, Vilamalla, Figueres, Riumors, Ventalló, Santa Llogaia, Sant Pere Pescador, Siurana, Vilafant i Vilamacolum. Amb la nova infraestructura, la subestació de Vilamalla actuarà també com a reserva de la majoria de municipis d'aquesta zona, ja que a més hi haurà tres línies que connectaran amb la subestació de Figueres, situada a sis quilòmetres. En total, Endesa ha col·locat dos transformadors de 40 megavolts, i les noves línies sumen una longitud total de 74,3 quilòmetres de llargada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.