Infraestructures

Torrent viu una jornada de portes obertes al Centre Ambiental del Vedat

Les instal·lacions començaran a funcionar aviat i es preveu l'explotació comercial a mans d'una empresa privada

El veïnat de Torrent va poder gaudir ahir diumenge 25 de novembre, d'una jornada de portes obertes al recentment inaugurat Centre Ambiental del Vedat.

L'empresa Natura i Cultura gestionarà el nou Centre Ambiental municipal, un espai que compta amb set cabanyes de fusta totalment equipades amb climatització, serveis i dutxa i llits-llitera de fusta per a huit persones cada una, de manera que a més d'activitats, tallers i xarrades, es podran realitzar campaments.

A més, el centre inclou en la planta baixa, una exposició sobre l'aigua realitzada per Aigües de l'Horta en col·laboració amb l'Ajuntament de Torrent. Aquesta zona comptarà amb tres àrees didàctiques: història de la ciutat i la seua relació amb l'aigua, cicle integral i l'aigua potable en Torrent.

El Centre Ambiental es troba en una parcel·la de 2.800 m2, rodejat per més de 24.000 m2 de bosc de pins, carrasques i espècies autòctones de bosc mediterrani.

El centre compta amb: un edifici central amb dos àmplies aules, una sala per a exposicions, una sala diàfana, oficines i serveis. Set cabanyes de fusta, i un menjador-bar a disposició de l'usuari i els visitants. Es tracta d'un espai enjardinat, delimitat per la tanca perimetral, amb bancs per al descans, papereres, jocs infantils per a l'ús i gaudi dels usuaris.

La proposta de Natura i Cultura té com a objecte constituir un centre de sensibilització, formació ambiental i desenvolupament econòmic sostenible en l'àmbit principal d'acció de Torrent i la comarca de l'Horta. Sense tancar la participació a persones o entitats de la demarcació de València, de l'Estat o estrangers.

Les línies d'acció van des d'activitats d'educació, sensibilització i formació, per a escolars, adults o alumnes de formació professional i universitària fins a campaments i activitats amb l'objecte d'educar per a mamprendre sota la perspectiva de la sostenibilitat.

Una infraestructura hotelera

Pere Rossell

En realitat, com que el Vedat ha perdut les places hoteleres que gestionava el Lido, ara sembla que ha estat l'Ajuntament, el responsable de posar en marxa una infraestructura que, amb l'excusa del medi ambient, no és més que un muntatge hostaler que utilitzarà aquest pretext per atreure escolars, grups organitzats, entitats i associacions a unes instal·lacions on el medi ambient es circumscriu a les plantes autòctones, importades i invasores que configuren els enjardinaments artificials creats.

Per no tenir, aquest centre dit mediambiental, no disposa de cap energia renovable que pose de manifest l'aposta de la municipalitat torrentina per les fonts alternatives. Ni una placa solar, ni un aerogenerador, encara que siga de mostra, ni cap sènia que encenga una bombeta de baix consum, res de res. El regidor del ram assegurava ahir diumenge que hi havia energia geotèrmica treta dels fonaments de la casa, qüestió que no mereix ni un sol comentari quan tothom sap que la placa tectònica no passa pel Vedat, ni tan sols pel nostre terme.

L'anunciat Museu de l'Aigua, no és més que una burda ampliació de gràfics, croquis i dibuixos dels llibres de text de batxillerat i de primer curs de Biologia. Natura i Cultura explotarà aquesta infraestructura al seu gust i ahir diumenge ja es va poder veure una mostra de com pensa fer-ho, a base de tallerets per fer ninotets de suro, passejades per la rodalia ben farcida d'habitatges de segona residència i unes cabanes de fusta que no disposen d'aïllament tèrmic amb la qual cosa, a l'estiu s'hi torraran i a l'hivern es congelaran. Segurament d'aquesta manera serà com podran explicar el cicle de l'aigua des de la sudoració fins la congelació dels fluids dels usuaris.

Un nou invent municipal, que ha preferit aprofitar aquesta infraestructura heretada d'anteriors equips, que condicionar l'obra pròxima a la Serra Perengisa, indret on el cicle de l'aigua es podria estudiar amb major propietat. Allò de l'aigua va ser una idea de Cotino, quan era conseller del ram, que ha perdurat fins a hui.

Per cert, ahir no era una jornada novella perquè, un anterior cap de setmana “Nuevas Generaciones” de l'Horta, va desenvolupar un curset de formació amb la complicitat de diversos alcaldes del PP com a ponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.