Infraestructures

La planta de triatge està acabada però no pot obrir per manca d'escombraries

Necessita rebre 115.000 tones de municipis de diverses comarques per ser rendible

La crisi els fa tirar enrere i l'equipament no es pot posar en marxa

La planta de triatge, ubicada al costat de l'abocador de Lloret de Mar, també està acabada. I amb les proves fetes. Però no pot obrir, segons va dir l'Ajuntament. I no se sap quan podrà entrar en funcionament. Per posar-la en marxa ha de funcionar a ple rendiment perquè així és rendible. I, per tant, són necessàries 115.000 tones d'escombraries. “No són suficients les escombraries de Lloret, sinó que en necessitem d'altres municipis”, va dir l'alcalde, Romà Codina. A Lloret es generen 40.000 tones de brossa, segons fonts municipals. Ara la ciutat també rep la de Tossa de Mar, Blanes i Santa Susanna, però tampoc són suficients. El batlle va recordar que s'havia parlat amb els consells comarcals de la Selva, el Baix Empordà i el Gironès: “Hi ha municipis reticents a portar les escombraries aquí pel sobrecost del transport.” A més, va afegir que, en els darrers anys, la quantitat d'escombraries també ha disminuït com a efecte de la crisi, fet que obliga a ampliar encara més la cerca de municipis que estiguin disposats a portar la brossa a Lloret.

Codina es va mostrar esperançat que “al final hi haurà acord” i va apel·lar al fet que sigui l'Agència Catalana de Residus (ACR), depenent de la Generalitat, qui resolgui els municipis que han de portar les escombraries a la planta de triatge. “Sap greu perquè és un planta molt moderna”, va afirmar Codina.

La planta ha tingut un cost de 40 milions d'euros, assumits per l'ACR.

LA XIFRA

40
milions d'euros
és el que ha costat la construcció de la planta de triatge, assumits per la Generalitat.

LA FRASE

Sap greu, perquè és una planta molt moderna; si pensem en el reciclatge, al final hem d'anar a plantes de triatge
Romà Codina
Alcalde de lloret de mar

El futur de la brossa

Les plantes de triatge treballen en la recuperació de la matèria orgànica de les brossa dels contenidors de rebuig. S'estabilitza i s'impedeix la disposició a l'abocador. S'eviten, així, les emissions a l'atmosfera que malmeten la capa d'ozó. En aquests equipaments també es recuperen els materials no seleccionats a l'hora de llençar les escombraries. L'objectiu és obtenir a la planta aquells residus que no s'han pogut recuperar en l'origen.

Un procediment de gestió de la brossa més car, però que és el que compleix les directives europees. “És molt més car portar les escombraries a plantes de triatge, entenc que els municipis tinguin reticències; però si pensem en el reciclatge, al final hem d'anar tots a plantes de triatge”, va explicar l'alcalde, Romà Codina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.