Infraestructures

Infraestructures i serveis

Protestes pel pas de camions per l'N-II a Bàscara

Clam bíblic contra els camions a Bàscara

La plataforma Prou Camions a l'N-II va escenificar ahir el pessebre vivent de Bàscara al mig de la carretera i va atreure 1.200 persones, segons els Mossos

El ple de divendres a Bàscara va aprovar per unanimitat el manifest de la plataforma, en què es reclama que es prohibeixi immediatament el trànsit de camions per l'N-II

“Ha estat fantàstic; la carretera s'ha convertit en el carrer major que voldríem en un futur”

Fa exactament 54 dies que a Bàscara van dir prou i van començar les protestes per treure els campions de l'N-II. Una protesta que va començar amb crema de pneumàtics i talls a la carretera, i que ahir va prendre un caire més imaginatiu. Al matí, amb els castellers, i des de les set de la tarda fins a quarts de nou, amb Jesús, Josep i Maria i tot el seguici del pessebre vivent a l'N-II. A les set, amb una puntualitat suïssa, els vilatans ja van poder ocupar la carretera. A banda i banda, rètols i pancartes reivindicatives amb més o menys enginy i sentit de l'humor, i escenes del pessebre vivent, amb el naixement convenientment protegit a la parada d'autobús.

Abans d'iniciar el recorregut, els visitants –segons els Mossos n'hi havia 1.200– van escoltar en boca d'un àngel el manifest que la plataforma Prou Camions a l'N-II fa circular des de principis d'aquest mes. El manifest es va aprovar, a més, en el ple de divendres a Bàscara per unanimitat, i es farà arribar a tots els municipis de la zona perquè s'hi adhereixin.

Ahir el protagonisme se'l van endur els romans i palestins, en una escenificació del tradicional pessebre vivent de Bàscara un pèl fora de temps, i amb personatges més dignes d'un film de Monty Python que no pas extrets de les planes de la Bíblia. Pocs minuts abans de les set, un palestí que no era Moisès, però tenia els seus poders, va fer anar la vara i no es van separar les aigües, perquè a Bàscara no n'hi ha, però sí que es va aturar el trànsit perquè els vilatans i visitants poguessin passejar tranquil·lament pel mig de la carretera sense la por de ser aixafats per un camió. La veritat és que passejar pel mig de la via tenia la seva sensació transgressora, i més d'un mirava enrere, com esperant veure de cop i volta una d'aquelles màquines de ferralla sobre rodes que envia el dimoni. I que, segons sembla, interessen molt a un personatge que cap dels evangelis recull, però que va ser el centre de moltes mirades ahir: un tal Abertus Lacaxus, segons el rètol que hi havia davant de casa seva, és el “Rex de la Via Augusta”. S'estava estirat, panxacontent, acompanyat d'un cofre presumptament farcit de monedes, que segons els evangelis apòcrifs de Bàscara, es fa d'or amb el trànsit rodat.

“Prou carros grossos”

Entre els palestins de Bàscara, els més actius reclamaven amb pancartes que es facin fora els camions del poble. Anaven circulant en grups –mal organitzats, tot s'ha de dir– amb pancartes amb el lema “Via Augusta gratuitum” i crits de “Prou carros grossos”. Van topar amb alguna patrulla romana, però els centurions no donaven l'abast per dispersar-los.

Les diverses escenes del pessebre estaven esquitxades de pancartes contra el trànsit de camions. Des del lema “Els camins del senyor són inescrutables; els nostres, plens de camions”, fins als més senzills, “Bàscara en lluita” i “Estem amb tu, Pilar”, aquest últim amb referència a Pilar Quer, la veïna de 60 anys que va morir el 31 de gener en un accident entre dos camions i un turisme. A prop de la carretera hi havia instal·lada també una parada de venda de samarretes amb el símbol de la plataforma, i un plec de recollida de firmes. “Estem contents, perquè en deu dies ja hem recollit entre 2.000 i 2.500 firmes; per a un poble tan petit està molt bé”, deia ahir Eugènia Carbó, una de les portaveus de la plataforma Prou Camions a l'N-II. Les samarretes era tot just el primer dia que es posaven a la venda, i tenien molta demanda. Segons apuntava algun veí, circula el rumor que aviat els podrien començar a multar pels talls a la carretera, i seria una de les raons que haurien portat els habitants de Bàscara a buscar fonts de finançament.

Suport de Cesk Freixas

Entre les activitats que prepara la plataforma amb vista al futur, hi ha un concert, tot i que encara és molt aviat per avançar res, segons remarcaven des de la plataforma. Carbó va explicar que una de les sorpreses agradables que han tingut han estat les col·laboracions espontànies amb el moviment, i va posar com a exemple que el cantautor català Cesk Freixas els ha ofert el seu suport. L'àngel de l'Anunciació, que estava enfilat dalt d'un edifici arran de carretera, diu que els camions deixaran de passar per Bàscara el 15 d'abril, però els vilatans encara mostraven ahir el seu escepticisme, tot i que confien que la previsió es compleixi. “A casa deien que la tercera és la bona, però aquesta ja és la cinquena data que han posat”, explicava ahir Eugènia Carbó.

L'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, també estava satisfet per la iniciativa: “Ha estat fantàstic; la carretera s'ha convertit en el carrer major que voldríem en un futur”, va assegurar. També va destacar que la lluita contra el pas de camions per l'N-II ha unit el poble.

Les protestes no s'aturaran, però, encara que marxin els camions, ja que la plataforma Prou Camions a l'N-II reclama també “que es faci la inversió necessària per eliminar els punts negres de més sinistralitat de la carretera N-II”. El manifest aprovat divendres en el ple recull dades com ara que en el 75% dels accidents a l'N-II hi ha implicat un camió, fet que incrementa la gravetat d'aquests accidents i provoca que, en molts casos, siguin mortals.

El 31 de gener
Pilar Quer, una veïna de Bàscara, va morir en un accident en què hi havia implicats dos camions, i des de llavors les accions reivindicatives per treure els camions de l'N-II al seu pas pel municipi de Bàscara no s'han aturat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.