Infraestructures

infraestructures

El govern diu ara que obrirà la presó de Figueres el 2014

L'Ajuntament de Figueres acull amb satisfacció l'anunci d'una obertura reclamada

Ahir es van firmar a Llers les expropiacions per construir el nou accés de l'AP-7 que condicionava l'obertura de la presó

Després d'anuncis successius que preveien l'obertura del centre penitenciari del puig de les Basses de Figueres el 2012 i el 2013, la Generalitat dóna com a nova data el 2014. El conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar ahir que la nova presó es posarà en servei l'any que ve, responent a una pregunta oral al Parlament de Catalunya. El nou centre penitenciari, amb capacitat per a 750 reclusos, està fet i acabat des de principi del 2011 i des llavors s'ha mantingut tancat amb l'argument que la posada en funcionament suposaria un cost inassumible a causa del context econòmic. Gordó va explicar ahir que l'obertura del nou centre penitenciari de Figueres, així com el tancament del centre penitenciari d'homes de Barcelona –la Model–, s'emmarca en el pla d'equipaments penitenciaris 2013-2020, que es presentarà un cop aprovat el pressupost de la Generalitat per a aquest 2013.

Satisfacció a Figueres

La notícia ha estat rebuda amb satisfacció a l'Ajuntament de Figueres, que aquests últims anys ha reclamat repetidament l'obertura de la presó. “Ho valorem molt positivament; és una esperada notícia des del 2011”, deia ahir l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, en unes declaracions a ACN. Felip es mostra convençuda que aquesta previsió serà la definitiva, després dels nombrosos ajornaments, perquè coincideix amb les paraules del conseller de Justícia, que, poc després d'assumir el càrrec al govern, es va comprometre a obrir-la “com més aviat millor”. L'alcaldessa també explica que l'anunci d'ahir no ha estat una sorpresa perquè fa un mes ja va rebre una notificació de Justícia que plantejava la necessitat d'avançar en l'acabament de les obres d'urbanització i el restabliment dels terrenys del puig de les Basses, tal com defensa des de fa temps el consistori. L'Ajuntament però, insisteix que cal tenir completats els accessos del centre penitenciari i les obres d'urbanització per poder-lo posar en funcionament.

L'accés nord de l'AP-7

Un dels principals accessos pendents per a la nova presó és la construcció de l'accés nord de l'AP-7 a Figueres. Precisament ahir a Llers, els set propietaris afectats –a més de l'Ajuntament– van firmar les actes d'expropiacions per aquestes obres. L'alcalde, Carles Fortiana, explica que tots els afectats –incloent-hi l'Ajuntament– han firmat les actes perquè en la majoria dels casos es tracta de petites superfícies expropiades, i que, a més, tothom és conscient que es tracta d'una infraestructura necessària. El Ministeri de Foment va donar llum verd a les obres el febrer passat i la concessionària de l'autopista, Abertis, ja pot iniciar els treballs, valorats en sis milions d'euros i que duraran vuit mesos, amb la qual cosa l'enllaç podria estar fet el gener del 2014.

Fet i deixat estar

Si aquesta vegada sí, si el 2014 obre la nova presó de Figueres, algú ens haurà d'explicar quan haurà costat deixar aquest equipament nou tancat durant dos anys. Quins costos de vigilància i de manteniment haurà tingut tot plegat i en quin estat estaran ara les instal·lacions. Si el 2008 es va començar a construir la nova presó, vol dir que es va haver de planificar anys abans i que es va fer perquè era necessari. Obrir un centre nou hauria de suposar el tancament d'instal·lacions desfasades i gaudir d'equipaments més eficients i generadors d'estalvi. Que una obra nova quedi tancada amb l'argument que costaria més car posar-la en funcionament que no pas deixar-la tancada forma part de les aberracions que costen més d'entendre a la ciutadania.

Esteve Carrera



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.