Infraestructures

infraestructures

La restricció als camions a l'N-II fa baixar els decibels a la meitat, a Bàscara

La Generalitat diu que hauria calgut reduir un 25% el trànsit de cotxes per tenir aquesta reducció

El desviament a l'AP-7 no ha repercutit en el soroll

La prohibició de pas de camions de quatre eixos o més per l'N-II ha fet baixar a gairebé la meitat el nivell de decibels a Bàscara, segons l'ACN. Són dades que ha donat la directora de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que participa en una conferència internacional sobre contaminació a Brussel·les. Des del 19 d'abril, quan es va fer efectiva la prohibició, uns 4.000 camions diaris han deixat de travessar pel municipi i s'han desviat per l'autopista. En canvi, diu Farran, aquest augment de trànsit per l'AP-7 no ha variat els valors ni de contaminació acústica ni de la qualitat de l'aire, amb els registres que s'han obtingut a Salt.

Assumpta Farran, a la Green Week Conference 2013, que se celebra fins divendres, ha explicat que l'eliminació dels camions de Bàscara, més enllà de suposar “una millora molt important” per a la seguretat del municipi, també ha suposat una reducció dels nivells de soroll en prop de 7 dBA. “Aquesta reducció suposa abaixar la sensibilitat acústica real del que perceben els ciutadans a gairebé la meitat, tot i mantenint la mateixa intensitat mitjana diària de trànsit pel que fa a la resta de vehicles que hi circulen”, ha dit. Per Farran, en cas que no s'hagués prohibit el pas de tràilers, caldria haver reduït el trànsit a un 25% de la intensitat mitjana diària (IMD) de cotxes per obtenir reduccions de soroll tan importants.

Pel que fa a la millora de la qualitat de l'aire, s'estima que evitar el pas de camions cada dia farà abaixar el valor mitjà anual de NOx en 21 ug/m³. Les restriccions han fet augmentar el pas de camions per l'autopista. Segons ha explicat Farran, amb les mesures que tenen al seu pas per Salt, l'AP-7 ha registrat valors tant de contaminació acústica com de qualitat de l'aire molt similars als valors d'abans de la mesura, feta a mitjans d'abril. Segons Farran, els nivells actuals garanteixen la capacitat del medi “per assumir aquest lleuger increment”.

LA FRASE

Ha baixat la sensibilitat acústica real que perceben els ciutadans a gairebé la meitat
Assumpta Farran
la directora general de Qualitat Ambiental de la generalitat

LA XIFRA

4.000
camions diaris
han deixat de passar per la travessia de Bàscara, a l'N-II, i això ha fet que s'hi reduís el soroll.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.