Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

Una carretera que agrada als arqueòlegs

El nou traçat de la GIV-5247 s'ha fet per poder ampliar el jaciment de Vilauba

El nou traçat de la carretera de Pujarnol a l'altura de Vilauba ja ha entrat en servei. Les obres han deixat en desús el vell traçat de la GIV-5247 i això permetrà que es pugui ampliar el jaciment de la cèlebre vil·la d'època romana, que el vial parteix per la meitat.

El desviament fa 1,3 quilòmetres (va des del trencant de Puigsurís al de la Perpinyana, per la banda de llevant d'una nau industrial) i ha costat 531.000 euros, que ha pagat la Diputació, que és la institució propietària de la carretera. Les obres van començar el maig de l'any passat i, en teoria, havien de durar sis mesos.

La Diputació va accedir a modificar el traçat perquè Vilauba no es pot considerar un jaciment qualsevol, entre altres raons, perquè és dels pocs que permeten resseguir la cronologia d'un establiment agrícola d'època romana al nostre país. Curiosament, van ser les obres de la construcció de la carretera que ara feia nosa, el 1932, el que va permetre el descobriment de la vil·la. Després d'excavacions puntuals, s'hi va començar a fer recerca sistemàticament el 1978, i des de llavors s'hi han organitzat campanyes cada any, un fet únic a les comarques de Girona.

El projecte museogràfic de Vilauba –dirigit pels arqueòlegs Pere Castanyer i Quim Tremoleda– preveu vincular el recinte amb els museus banyolins i el poblat neolític de la Draga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.