Infraestructures

El TS tomba el pla especial de la nova presó de Figueres

El Tribunal Suprem ha anul·lat el tràmit urbanístic per construir el centre del Puig de les Basses, que està a punt d'obrir

La Generalitat ja havia tornat a tramitar el pla per blindar l'edifici

El Tribunal Suprem (TS) ha declarat nul el pla especial de la presó del Puig de les Basses de Figueres, una resolució judicial que es coneix quan el centre penitenciari ja té data d'obertura, el pròxim juny.

La decisió de l'alt tribunal és del 10 d'abril, però ha estat notificada a les parts implicades fa pocs dies. El Suprem confirma la sentència de l'any 2011 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que declara nul el pla especial.

Mala tramitació

Arran de la denúncia d'un particular –que tenia terrenys afectats i a qui el TSJC va donar la raó–, es va establir que en la tramitació del projecte no s'havien modificat els planejaments generals dels municipis de Figueres i Llers, als quals pertanyen els terrenys on està emplaçat el centre. Els plans urbanístics de Figueres i Llers no preveien l'ús d'aquests terrenys, no urbanitzables, per situar-hi un centre penitenciari i, per tant, han estat vulnerats.

La sentència també establia que el pla especial no s'ajusta al pla director territorial de l'Empordà, que va ser aprovat el 2006 per la Generalitat; a causa d'això, el TSJC recalcava que la qüestió de l'impacte paisatgístic del centre penitenciari no havia estat correctament plantejada, estudiada i resolta en el pla especial.

L'Ajuntament de Figueres i la Generalitat van recórrer contra la sentència, però el Tribunal Suprem rebutja ara les al·legacions presentades, confirma la nul·litat del pla especial i condemna l'Ajuntament i la Generalitat a pagar les costes d'aquesta tramitació.

El portaveu del PSC a Figueres, Pere Casellas, va preguntar en el ple d'ahir per aquesta qüestió, que va qualificar de preocupant. L'alcaldessa, Marta Felip, va confirmar l'existència de la sentència i va explicar que aquesta deixa “sense suport jurídic la construcció de la presó”, però hi va afegir que la Generalitat ja està refent el pla per legalitzar l'edifici i que aquesta vegada el pla es farà ben fet.

Pere Casellas va preguntar també si es manté la data d'obertura de la presó i l'alcaldessa, Marta Felip, va respondre que sí i que, de fet, ja hi ha els primers funcionaris treballant-hi.

La Generalitat s'ha anticipat

La decisió del Suprem no serà cap sorpresa per a la Generalitat, ja que, en previsió d'una sentència desfavorable, el Departament de Justícia ja ha tornat a elaborar un pla especial. Al març, durant la celebració de la comissió d'Urbanisme, ja es va avançar que el nou pla permetria “blindar la tramitació independentment del que pogués succeir”, i fer així que no s'invalidés la instal·lació del Puig de les Basses.

Resulta que per als equipaments d'aquest tipus que s'han anat implantant en sòl no urbanitzable, les tramitacions es feien a través de la figura dels plans especials, però el TSJC, en reiterades sentències, ha anat anul·lant aquests plans perquè entén que són instal·lacions supramunicipals i són generals. El 2012 es va fer una nova llei en què es va validar la figura del pla especial en les actuacions supramunicipals i per això, tot i el recurs presentat per la Generalitat i per l'Ajuntament de Figueres, ja es va tornar a tramitar un nou pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]