Infraestructures

Infraestructures

Preocupació per l'abastiment d'aigua a 32 municipis

Tot esperant l'aigua

Al nord de la Conca de Barberà, els municipis usen aigua de pous de baixa qualitat i han de recórrer a camions cisterna per a la xarxa

Es refarà el projecte per portar-la des de Rialp, però encara se n'ha de concretar el finançament

Qui posaria en dubte que disposar d'aigua potable suficient és vital? S'ho pregunten Ramon Royes, alcalde de Cervera, i la resta dels 44.000 habitants de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. El 2013 esperaven tenir-la ja garantida. El projecte d'abastament que ha de portar-los aigua des del pantà de Rialp, a través del canal Segarra-Garrigues, el va paralitzar el govern espanyol el 2011, incomplint el conveni amb la Generalitat. Aleshores, la societat pública espanyola Acuaebro pressionava l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè li donés un aval corresponent per la seva part de l'aportació. A causa del retard, es van perdre els fons europeus que finançaven part del projecte. Ara, i sense renunciar a reclamar el compromís del govern espanyol, l'ACA ha reactivat la canalització des de Rialp. Enguany, es redactarà el projecte, que s'ha retallat fins als 18 milions d'inversió, però també hi han renunciat 16 municipis. Finalment, els 32 municipis restants rebrien l'aigua a finals del 2017. No obstant això, el finançament encara no s'ha tancat. Diverses fonts indiquen que es pagaria a través de la tarifa, una inversió de l'ACA d'entre 6 i 9 milions, i ajuts de les tres diputacions implicades.

Mentre esperen, a pobles com ara Passanant i Belltall els 80 veïns miren el cel, tot confiant que la pluja de l'hivern sigui suficient per abastir el pou. Quan arriba l'estiu, aquest municipi del nord de la Conca de Barberà arriba als 700 habitants que, lògicament, també pretenen rentar la roba, dutxar-se i cuinar. “Som en una zona secanera i sempre ens hem abastit de pous. Quan se n'acaba un, n'obrim un altre. Però cada any plou menys. Ens cal l'aigua de Rialp”, explica l'alcaldessa, Carme Amorós. Els anys que no plou prou, l'abastiment amb camions cisterna és obligat: “El preu és desorbitat, 20 euros el m³. El paguem des de l'Ajuntament i sols traslladem 1 euro als veïns, però és inassumible!” Els presidents dels consells comarcals de la Conca de Barberà i la Segarra reclamen que no hi hagi més retards en el projecte. En alguns pobles de la Segarra, estan “al límit de la disponibilitat i no és aigua de bona qualitat”, diu el president del segarrenc, Adrià Marquilles. La resta de municipis de la comarca, els connectats al canal d'Urgell, no tenen problemes d'abastiment, però la majoria (19) es passaran a l'aigua de Rialp. És el cas de Cervera. “És de més qualitat, depèn d'un ens públic i té menys costos de manteniment”, assegura l'alcalde.

El preu fixat per a tots els municipis inclosos al projecte és de 0,75 cts/m³. Actualment, a Cervera li costa 1,20 cèntims. Fa 20 anys, la tarifa es va fixar a través d'un conveni entre el Consell de la Segarra i el canal d'Urgell. Es va calcular atribuint un consum de 300 litres per dia i habitant. “És insostenible. Cervera paga el què consumeixen els municipis amb granges, que tenen alts consums i preus de 0,30 cts. Estem disposats a suportar el greuge en espera de Rialp, sempre que s'equilibri gradualment el preu actual al consum”. Qui no està disposat a aguantar més greuges és l'Ajuntament de Guissona, que s'ha plantat i no paga les factures. “El Consell es nega a dialogar. La diferència de preu és abismal i injusta per als veïns”, diu l'alcalde Xavier Casòliva. El Consell de la Segarra l'ha amenaçat de tallar-li el subministrament.

Contaminació
Malgrat que la potabilitzen, l'aigua escassa dels pous és de baixa qualitat. La calç ho fa malbé tot. “Els fertilitzants es filtren als aqüífers i l'aigua dels pous té sulfats i químics”, explica el president del Consell de la Conca, Josep Amill. A Santa Coloma de Queralt, han arribat a trobar arsènic a l'aigua per beure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.