Infraestructures

Constructors del Vallès fan una planta per reciclar runa

El gremi i l'empresa Gestora de Runes de la Construcció fan efectiu l'acord signat fa nou anys per tirar endavant l'equipament

S'ubica a Viladecavalls i ha suposat una inversió de 120.000 euros

Nou anys han tardat el Gremi de la Construcció del Vallès i l'empresa Gestora de Runes de la Construcció per fer efectiu l'acord firmat per posar en marxa una nova planta de reciclatge que tractarà els residus procedents de la construcció i farà possible la seva reutilització.  La iniciativa ha suposat una inversió de 120.000 euros, i la van presentar els dos ens a la seu de la patronal vallesana Cecot en un acte en el qual van destacar la importància d'“apostar per la sostenibilitat i el reciclatge d'aquest tipus de materials que són molt difícils d'eliminar”.  

La planta, ubicada a Viladecavalls, al costat de la carretera C-58, gestionarà restes netes d'enderrocs i obres noves del sector de la construcció i empreses similars. El conseller delegat de l'empresa Gestora de Runes, Ramon Tella, va assegurar que l'objectiu de la iniciativa era “evolucionar en el model de tractar els residus procedents de la construcció de manera que gran part d'aquests puguin reutilitzar-se”.  El procés que se seguirà a la planta consistirà a separar els impropis de les restes provinents de l'obra, com fusta i plàstic, tractar la resta del material per convertir-lo en àrid reciclat: “La idea és que a la llarga es pugui substituir l'àrid natural dels planters per aquest producte”, ja que els cost d'aquests dos materials és semblant.  

Per la seva banda, el president del Gremi de la Construcció, Toni Palet, va explicar que la instal·lació que dóna feina a cinc persones està gestionada en un 32% per l'empresa Gestora de Runes i en un 68% pel gremi. Les empreses del gremi tindran beneficis econòmics per usar la planta, però el servei és obert a constructores de tot el territori d'influència i pròximament es posarà en marxa una campanya entre ens locals i ajuntaments.  

El secretari general de Cecot, David Garrofé, va elogiar la iniciativa, destacant la importància que el sector opti per apostar “per la innovació i la sostenibilitat” quan encara no han sortit de la situació de crisi econòmica.

Material per arranjar camins i carreteres

L'objectiu de la planta és evitar que els residus d'obra acabin en abocadors i, alhora, es faci menys ús de pedreres i evitar monopolis d'empreses privades, ja que la Gestora de Runes està participada per l'Agència de Residus, la companyia pública Tractament i Selecció de Residus (45%), i desenes d'empresaris. La planta subministrarà material reciclat d'alta qualitat per al manteniment de carreteres, paviments, camins rurals i pistes forestals. En principi s'havia d'ubicar a Can Guitart de Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia