Infraestructures

L'estació del TAV fa aigües

El túnel i les vies es van convertir en un riu per l'entrada d'aigua al sud de la infraestructura

Els trens no van circular en tot el dia cap al nord per l'aigua a la Devesa, i cap a Barcelona no ho van fer fins al migdia

Les vies de l'estació subterrània del TAV a Girona es van convertir per unes hores en un autèntic riu d'aigua i això va provocar que el servei ferroviari d'alta velocitat quedés greument afectat. Algunes fonts assenyalen que el trencament d'un tub col·lector a la zona de mercaderies, al sud de la ciutat de Girona, i el fet que cedís un mur de contenció d'aquella zona van provocar que la pluja entrés directament a la infraestructura, que en pocs minuts es va omplir d'aigua, que va córrer pel túnel i les vies al seu pas per l'estació com si es tractés d'un riu canalitzat.

Els fets van passar de matinada, al voltant de les tres, i un dels problemes que es van produir va ser que el trencament d'un dels tubs va suposar que les bombes de bombeig d'extracció d'aigua quedessin inutilitzades. Aquesta aigua va fer tot el recorregut de punta a punt del túnel del TAV, d'uns set quilòmetres de llargada, i en arribar a la zona de la Devesa va omplir el dipòsit en pocs minuts. La infraestructura està equipada amb uns detectors que quan hi ha indicis d'un augment de l'aigua llancen una alerta. I així ho van fer, però indiquen que en pocs minuts i sense temps per reaccionar es va omplir d'aigua, que arribava al sector a la catenària. L'arribada sobtada de l'aigua va fer saltar els fusibles i els bombers no van actuar i només evacuava l'aigua que sortida directa al riu Ter.

Afectació del servei

La inundació del túnel i de l'estació va obligar a suspendre el servei de TAV a primera hora, i a partir de tres quarts de deu del matí es va restablir el tram entre Girona i Barcelona després que s'evacués gran quantitat d'aigua de la infraestructura i es reparessin els danys en elements sensibles com ara el desviament i els canvis d'agulles, el sistema d'electrificació i les canalitzacions de drenatge. El primer tren va sortir cap a Sants a tres quarts d'una del migdia. Més problemàtica va ser la sortida cap al nord: el servei es mantenia tallat ahir al vespre i durant tot el dia els viatgers es derivaven cap al tren convencional i des de Figueres, i per als serveis internacionals es feia el trasllat per carretera fins a Perpinyà per a tots els viatgers des de Barcelona, Girona o Figueres.

Explicacions a Adif

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va enviar un requeriment a Adif per tenir coneixement de les causes que van provocar la inundació i la petició urgent perquè es preguin les mesures de correcció oportunes perquè no torni a passar. El portaveu de CiU i responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, es mostrava preocupat per l'incident i les imatges que es van difondre per diverses xarxes socials: “Entenem que es trenqui algun element, però no que no hi hagi pla B o C quan es produeixen fets com aquests.”

CAP inundat a Salt

Una vegada més, el centre d'atenció primària Alfons Moré (CAP2) va haver de tancar al públic i reprogramar les visites a conseqüència de fortes pluges. L'episodi d'ahir és el segon en importància, després que ara fa uns tres anys tingués lloc una inundació encara més severa. Ahir al matí va ser necessari reprogramar al voltant d'un centenar de visites del centre. Fonts del Departament de Salut van explicar ahir a la tarda que les urgències es van desviar al CAP Alfons Moré (1) i es va passar a fer la reprogramació un cop es van anul·lar les visites programades. Els treballs per recuperar la normalitat del centre van ser intensos durant tot el matí i, a partir de les dues, coincidint amb el canvi de torn del personal, el centre ja operava amb normalitat. Fonts del departament també van explicar que es van derivar metges i personal mèdic.

Rècord de pluja en 32 anys

Els més de 123 litres per metre quadrat que van caure a la ciutat de Girona en l'episodi continuat de pluja són un rècord de precipitació en un sol dia, ja que no plovia tant des de fa 32 anys. El registre anterior que supera aquest és del mes de febrer de l'any 1982, quan en un sol dia van caure prop de 175 litres per metre quadrat. El cert és que van ser molts els municipis gironins que van superar de molt els 100 litres per metre quadrat. Així, a Vilobí d'Onyar van caure, entre diumenge i dilluns a la matinada, 149 litres per quadrat, registre rècord des que fa 16 anys es va posar en marxa l'estació automàtica. Altres dades destacables van ser els 144,8 litres de Sils, els 133,3 de Vilablareix, els 132,4 de Fornells de la Selva i Santa Coloma de Farners, els 124,7 de Navata, els 105,4 de Cabanes, els 102 de Salt i els 100,6 de Canet d'Adri.

En altres punts, la intensitat de la tromba va causar problemes, com ara a Torroella de Fluvià, amb 35 litres per metre quadrat en menys de mitja hora, que ja suposa perill; a Navata, amb 32,7, i a Castelló d'Empúries, amb 31,5.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.