Infraestructures

La Garrotxa mira cap a Osona sense complexos

En cinc anys de connexió directa pel túnel de Bracons, les relacions amb Vic, Granollers i el seu entorn s'han intensificat

Es constata en els àmbits universitari, industrial i administratiu

Olot i Vic, la Garrotxa i Osona han viscut durant molts i molts anys totalment d'esquena. Les havien aïllat les carreteres pel coll de Bracons o pel coll d'Uria i Cantonigròs, que eren estretes i sinuoses, més pròpies d'una via panoràmica i paisatgística que no pas d'una connexió per carretera com cal i rendible quant a temps invertit i cost per fer el recorregut. No obstant això, a principi d'abril del 2009 el president José Montilla va inaugurar el polèmic túnel de Bracons. La Garrotxa i Osona quedaven, doncs, connectades artificialment i el trajecte entre les dues comarques s'escurçava radicalment. Al llarg dels cinc primers anys de servei d'aquesta infraestructura, la transformació de les relacions de tot tipus ha estat espectacular, fins i tot es pot afirmar que vertiginosa.

Mirat des del punt de vista de la comarca de la Garrotxa, secularment aïllada de tot arreu fins que es va construir el desdoblament entre Olot i Besalú amb la variant de Castellfollit de la Roca inclosa, els seus habitants no han tingut cap mena de complex per invertir tendències també seculars i buscar a Osona, al Vallès Oriental i fins i tot a Barcelona tot allò que no han pogut trobar a les comarques gironines. Se senten gironins, però comencen a sentir-se també una mica osonencs.

L'exemple més clar és en l'àmbit universitari. Des de l'any 1999 –i fins i tot molt abans però de manera més tímida–, Olot va apostar fort per aconseguir tenir una facultat lligada a l'art. L'Ajuntament de torn va negociar durant anys amb el rectorat de la Universitat de Girona que pertocava. Amb Josep Maria Nadal, tot es va anar bastint perquè la facultat es pogués establir a Olot. Amb el canvi de rectorat i sobretot amb la reforma universitària de Bolonya les possibilitats es van anar diluint fins a quedar en no res. Sí que va reeixir la via de l'Escola d'Art d'Olot, que finalment va aconseguir dos graus de disseny, el d'interiors i el gràfic.

Contraposat a tot aquest periple, en canvi, les relacions amb la Universitat de Vic han estat molt més fluides i han fructificat durant aquests cinc anys. L'alcalde d'Olot s'ha integrat en el consell rector de l'ens universitari i, a més, participa a través de la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot en el campus professional integrat pels centres Kreas i Teknós processos i qualitat en la indústriaaAlimentària, que s'imparteix al centre Kreas, a l'edifici de la FES de l'antic Can Monsà del carrer Fontanella d'Olot.

També participa en el CFGS d'animacions 3D, jocs i entorns interactius, i en el CFGS de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma, que s'imparteixen a l'edifici de la Farinera de la capital d'Osona.

LES XIFRES

5
anys
fa que ha entrat en servei el túnel que uneix artificialment les comarques de la Garrotxa i Osona.
218.665
vehicles
van passar pel túnel de Bracons, a l'eix viari Vic-Olot, durant el mes d'octubre passat.

Augmenta el nombre d'usuaris de Bracons

El túnel de Bracons es va inaugurar l'any 2009. Des d'aleshores, els índexs de trànsit han anat augmentant. Les últimes xifres són del novembre, amb un total de 218.665 vehicles.

Una relació profitosa pel que fa a la indústria de la carn

Les comarques de la Garrotxa i Osona també han reforçat les estructures d'innovació, recerca i econòmiques, fruit de la millora de les comunicacions. El cas més clar és el clúster carni Innovac, que, amb seu a Olot, aplega empreses de les dues bandes de Bracons. Aquest clúster treballa, com indica el seu nom, per innovar en aquest sector i per donar resposta a les necessitats d'aquest tipus d'empreses i ajudar a l'exportació.

Esade estableix a la capital garrotxina la seva base gironina

L'escola de negocis Esade té a Olot la base d'operacions a les comarques de Girona i la millora de la connexió amb Barcelona ha estat un factor clau perquè això sigui així. Després del curs d'alta direcció que es va fer durant l'any 2013, ara i durant els primers mesos del 2015 s'està fent a la capital de la Garrotxa un curs de direcció financera amb inscrits de tota la zona d'influència. La Garrotxa, doncs, també mira més enllà d'Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia