Projecte per exportar fruita des de l'aeroport d'Alguaire
La idea és de Fruits de Ponent, que espera resposta de la Generalitat des de l'estiu
La cooperativa transporta ara a Àsia des de Barcelona
L'empresa també està disposada a invertir en la instal·lació
Fruits de Ponent, la principal empresa comercialitzadora de fruita de pinyol de l'Estat espanyol, espera una resposta de la Generalitat des de l'estiu per poder operar des de l'aeroport d'Alguaire. L'entitat, una cooperativa de segon grau amb seu a Alcarràs (Segrià) formada per altres quatre cooperatives catalanes i aragoneses, va contactar a l'estiu amb la Generalitat per poder transportar fruita des de l'aeroport lleidatà. No ho van fer, però, amb responsables d'Aeroports o del Departament de Territori, fet que explicaria que al cap de mig any encara no s'hagi concretat res, segons fonts consultades.
Fruits de Ponent ven fruita a zones prou llunyanes, com per exemple Kuala Lumpur, a Malàisia, i ho fa mitjançant avions de càrrega que contracta a Barcelona. Josep Presseguer, director general de la cooperativa, explica: “Només cal que ens diguin on i quan i, si cal, estem disposats a invertir a l'aeroport”, ja sigui en cambres de fred o per disposar d'espai propi.
Presseguer argumentava que transportar cent mil tones de fruita a Malàisia els costaria des d'Alguaire uns 200.000 dòlars, cost que augmenta de manera considerable si es fa des de Barcelona, pel trasllat i el combustible.
El transport de mercaderies és un dels àmbits que cal explotar per fer viable l'aeroport de Lleida, i la Cambra de Comerç i altres institucions locals han reclamat estudis per enfocar aquesta activitat. La Generalitat intenta trobar companyies de mercaderies que puguin aprofitar els viatges d'anada i tornada per treure més rendiment dels avions noliejats. Resta pendent l'autorització estatal per crear un punt d'inspecció fronterera per al control d'aquests enviaments.
LA XIFRA
Or de Ponent, nova marca per al préssec pla
Fruits de Ponent ha creat la marca Or de Ponent per vendre com a fruita d'alta qualitat una part de la producció de préssec pla i destinar-la a l'exportació, segons va explicar el president del grup, Sebastià Escarp. A més, la cooperativa negocia aliances amb altres empreses murcianes i valencianes, que cullen els préssecs plans abans que a Lleida i Aragó, per ampliar així el mercat d'aquest fruit i poder vendre cinc mesos en lloc de dos. El projecte es presentarà a Berlín juntament amb la nova imatge del grup.