Indignats a la torre 66
Activistes contraris a la MAT i representants de la CUP van mostrar ahir al peu d'una de les torres de la línia la seva indignació amb els governs espanyol i català i van anunciar que continuaran lluitant
El lloc escollit, can Planelles de Fellines, havia estat l'escenari d'una espectacular acció reivindicativa i un enfrontament amb els Mossos
Al peu d'una de les impressionants torres de la línia, la número 66, plantada a tocar del mas Planelles de Fellines, membres del moviment contra la MAT –representats per la presidenta d'AlarMAT de Girona, Lucía Aguilar– i de la CUP –amb el diputat Quim Arrufat– van manifestar ahir al matí la seva indignació cap als responsables del projecte i la classe política que l'ha permès, alhora que van expressar la voluntat de continuar lluitant als tribunals i al Parlament.
Per ells, la línia és una agressió al territori i als seus habitants; una aposta per un model energètic que s'hauria d'haver superat i una inversió gegantina que només beneficia algunes multinacionals, en connivència amb alguns polítics. “I mentrestant, 100.000 llars catalanes estan patint pobresa energètica”, va remarcar Aguilar, que va posar l'accent en les “mentides” amb les quals s'havia venut la MAT: “Per exemple, es va dir que era indispensable per fer anar el TAV i veiem que el tren circula sense que funcioni la línia.” També va fer notar les conseqüències negatives per a la salut que –va dir– comporta viure a prop de la línia, i va retreure a la promotora l'incompliment de diversos compromisos que hi tenen a veure, com ara que els cables no passarien a menys de 500 metres d'un nucli de població ni a menys de 100 metres de les cases aïllades. És un incompliment que, de fet, es demostra amb la proximitat de la torre 66 amb can Planelles. El metge naturista Santi Giol va mostrar el mesurament del camp electromagnètic que estava generant el cablejat: entre 0,7 i 1,1 microtesles, marcava l'aparell, i això que la MAT només està en període de proves i s'està utilitzant molt per sota de la seva capacitat. Giol va explicar que el recomanable és no exposar-se a més de 0,3 microtesles de manera continuada durant 24 hores.
La intervenció de Quim Arrufat, com era previsible, va tenir més càrrega política: va posar al mateix sac el govern del tripartit i el de CiU com a culpables d'haver menystingut la voluntat del territori i haver donat preferència a interessos aliens (les elèctriques i el govern estatal). La MAT –va continuar el parlamentari– no és un fet aïllat sinó que s'ha d'entendre de manera conjunta amb altres decisions, com ara la supressió de les subvencions a les energies sostenibles i l'increment del rebut de la llum. “És una hipoteca que pagarem durant molts anys i, a més, segueix un model energètic que ens fa menys lliures, menys sobirans, més dependents de l'Estat i dels interessos de les companyies multinacionals energètiques”, va resumir.
La tria de can Planelles per fer la “contrainauguració” de la MAT –com es va qualificar l'acte– no va ser casual. En aquesta finca va tenir lloc l'any passat l'acció més espectacular contra la línia: un home es va encadenar dins d'un cotxe soterrat per impedir que construïssin la torre 66, mentre a la superfície es produïa un violent enfrontament entre els seus companys i la policia. El protagonista es diu Víctor Cànovas i ahir també hi era. Al final de la roda de premsa, els activistes contraris a la MAT van desplaçar-se al castell de Peralada, on estaven dinant el primer ministre francès, el president de la Generalitat i el president de govern espanyol. A la porta del recinte van desplegar diversos cartells, però un fort dispositiu policial no els va permetre avançar i, al cap de mitja hora, la concentració es va dissoldre, segons informa ACN.