Decepció entre l'oposició pel pressupost estatal

El projecte de pressupost estatal per al 2010 presentat dimarts, que preveu una inversió total de 514 milions d'euros a la demarcació –238 els ministeris i 273 els ens públics, un 1,5% més que el 2009–, no ha agradat als diputats tarragonins, PSC a banda. A més de lamentar que «no és bo per a Catalunya en el seu conjunt, perquè no arriba al 17% d'inversió que marca l'Estatut», el convergent Jordi Jané creu que «no inclou les inversions adequades per al Camp i l'Ebre». CiU ho exemplifica en l'allargament de l'autovia A-7, que «queda tallada tant cap al sud com cap al nord, quan hauria de ser una alternativa a l'AP-7 i a l'N-340, col·lapsada al Baix Penedès». Jané també lamenta que «l'A-27, l'autovia de Montblanc, va endarrerida, i tampoc se n'ha dotat la continuació».

Tant o més crític és Francesc Ricomà, del PP, que diu d'entrada que el pressupost «impossibilita les condicions necessàries per reactivar l'economia», quan al Camp i l'Ebre «hi ha la xifra rècord de 75.000 aturats». El PP troba «injustificable» que no s'emprenguin noves actuacions com el desdoblament de les nacionals, les rodalies ferroviàries, la línia de mercaderies i la connexió entre l'aeroport i l'estació del TAV amb Tarragona, Reus i la franja costanera, més encara pel «greuge inacceptable» de la inversió de 4.000 milions en la xarxa ferroviària a Barcelona. Ricomà troba «molt negatiu que la inversió en projectes nous no superi el 8% del total» –només els ens públics invertiran 1,8 milions en nous projectes, contra 271 en els ja iniciats–, i constata que la inversió total en termes relatius baixa més a Tarragona –un 13,5% sols la de Foment– que a tot Catalunya.

El PP també creu «ridícul» i fins i tot «ofensiu per als seus ciutadans» el pressupost reservat a les Terres de l'Ebre, fet de què també es queixa el senador d'ERC Pere Muñoz, per a qui la partida per a la variant de l'Aldea només «maquilla» un nivell d'inversió «molt baix». Muñoz també lamenta que la majoria d'obres ja pressupostades enguany no s'han executat, com les variants de l'N-420, la descontaminació de Flix, l'estació de l'Aldea o el tercer pont de Tortosa, amb l'agreujant que aquestes últimes ni apareixen en el projecte per al 2010.