Infraestructures

Vilassar de Dalt vol obrir el Museu Tèxtil a final del 2016

Ja fan les obres per rehabilitar-ne la nau que l'ha d'acollir

L'Ajuntament vol destacar la labor dels voluntaris que restauren les peces que s'hi exhibiran

Vilassar de Dalt aposta fort per reivindicar, valorar i mostrar el seu passat tèxtil. Per això, un dels projectes més ambiciosos i potents del municipi no és sinó la posada en marxa del Museu Tèxtil de Can Manyer, en ple centre del poble, al costat de la biblioteca municipal. L'obra està, de ple, en la rehabilitació, tant de l'espai com de la maquinària que s'hi haurà d'exposar, però la intenció del consistori és que es pugui obrir al públic a final de l'any que ve. De fet, aquest agost han començat les obres de condicionament i de reparació de la Nau Vella, que forma part del conjunt catalogat de Can Manyer. Amb aquesta intervenció es condiciona el volum exterior actual, substituint el tapiat de finestres per fusteria nova i reparant el revestiment de la façana. Pel que fa a l'interior de la nau, els treballs consistiran bàsicament en el sanejat i en la reparació de les voltes de maó i també d'alguns elements estructurals. La regeneració d'aquest element del patrimoni singular local té l'objectiu a curt termini de millorar el paisatge urbà en aquest àmbit i, a mitjan i llarg termini, potenciar aquest emplaçament com a punt d'atracció cultural, que serà seu del futur Museu Tèxtil. Aquesta actuació està finançada per la Diputació, amb uns 200.000 euros, i se'n preveu un termini d'execució de tres mesos. Segons va explicar l'arquitecte, Antoni Griera, assessor extern dels treballs de la nau, en aquestes obres “s'està fent servir tecnologia punta per determinar les capacitats resistents dels materials”. A més, Griera va comentar que també es volen comprovar els fonaments i la seguretat estructural de la nau. En aquest sentit, les obres de rehabilitació també disposen dels estudis i l'assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Finalment, ara també restauren les voltes catalanes o de Guastavino que s'han trobat a dins de la nau, i la intenció és que també serveixin com a pol d'atracció per als visitants del futur Museu Tèxtil.

La maquinària

A grans trets, el nou equipament museístic tindrà una superfície total d'un 875 metres quadrats, dividits en tres plantes. A la planta baixa, que té uns 430 metres quadrats, hi exhibiran la trentena de maquinària tèxtil que s'ha anat recuperant i que ja s'està restaurant gràcies a la tasca ingent i desinteressada d'un grup de voluntaris: telers de diverses tipologies, un carro de cotó, ordidors, una màquina de fer bitlles i un teler Jacquar –que es feia servir per donar color a la tela- seran algunes de les joies de la corona de la nova infraestructura–. En aquest sentit, el regidor de Territori, Economia i Promoció, Benet Oliva (ARA), va lloar la feina dels voluntaris i també va destacar el compromís de fer realitat aquest projecte, ja que “venia des de feia molt de temps”. “Vol ser un espai per al turisme però també de memòria històrica del municipi, per la feina que durant dècades s'hi ha fet perquè esdevingui una realitat”, va assegurar Oliva, que va recordar que la possibilitat de fer realitat aquesta nova infraestructura “ja rondava des dels anys 80”. Finalment, el regidor no va amagar la voluntat de crear sinergies amb altres municipis de la comarca del Maresme amb equipaments que estiguin dedicats al món del tèxtil, i “fer una ruta potent permanent d'aquest sector”. Oliva va enumerar emplaçaments com el Museu de l'Estampació de Premià de Mar i també el Museu Can Marfà del Gènere de Punt de Mataró, entre d'altres. En aquest sentit, el regidor també va recordar que ja se n'han fet unes jornades i que se n'han previst fer unes segones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia