Pineda no vol renunciar a completar la depuradora
Trasllada al delegat del govern de la Generalitat la necessitat que es construeixin el sistema per aprofitar les aigües i el centre d'interpretació
El cost previst el 2010 era d'uns nou milions d'euros
La depuradora de l'Alt Maresme, que dóna servei als municipis de Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls es va posar en marxa a finals del 2012 i mai no es va acabar del tot. El projecte aprovat al seu moment incloïa un sistema de reaprofitament de les aigües tractades, un terciari, i la construcció d'un centre d'interpretació del cicle de l'aigua. Aquests dos complements, així com la integració paisatgística a l'antiga pedrera de Montpalau de Pineda, on està situada, van ser aparcats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per problemes pressupostaris. L'any 2010 es va calcular en nou milions d'euros el cost de completar tota la instal·lació. Malgrat que al seu moment el govern de Pineda de Mar, el municipi que rep directament les conseqüències de la instal·lació, va prioritzar la posada en marxa de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), mai no va renunciar a acabar executant el projecte complet. La visita protocol·lària ahir del nou delegat del govern de la Generalitat, Miquel Àngel Escobar, a Pineda va servir a l'alcalde, Xavier Amor (PSC), per tornar a posar sobre la taula les instal·lacions pendents. “El sistema terciari i el centre d'interpretació representen un valor afegit a la depuradora del qual no volem prescindir”, afirma l'alcalde, que explica que ha demanat al representant de la Generalitat d'anar plegats a demanar subvencions fins i tot a Europa. “Som conscients que es tracta d'una inversió milionària i per això ens tindran al costat a l'hora de demanar els recursos necessaris”, comenta Amor.
Es dóna el cas que quan l'ACA va anunciar que ajornava els projectes complementaris de l'EDAR, dels cinc municipis que es beneficien de la instal·lació, només Pineda de Mar va mostrar interès per aprofitar les aigües residuals. En concret, l'Ajuntament preveia fer-ne ús en el futur per regar la gran zona verda prevista als terrenys per desenvolupar entre el centre de la població i el barri del Poblenou.
LA FRASE
Més recursos per a Can Carreras
Pineda va voler esprémer al màxim la visita del representant del govern català i entre altres demandes li va comunicar que l'Ajuntament està a punt d'acabar el projecte d'urbanització de la urbanització de Can Carreras, un veïnat nascut als anys seixanta i que comparteix amb Calella. Xavier Amor explica que el principal problema arribarà amb l'execució de les obres, que, malgrat que es plantejaran en diferents fases, hauran de ser assumides pels propietaris de les parcel·les. “Entenem que es tracta d'una inversió molt important i per això hem demanat al delegat del govern que la Generalitat faci de mediadora amb les companyies d'aigua i llum perquè assumeixin part de la despesa”, relata. Per l'alcalde, la petició és prou fonamentada ja que fa més de quaranta anys que els veïns de Can Carreras paguen les factures per uns serveis que ara necessiten una renovació total. El projecte de millora urbana de la urbanització, amb un cost de 300.000 euros, el va assumir l'Ajuntament de Pineda gràcies a una subvenció pel mateix import de la Generalitat.