Infraestructures

Infraestructures

El referent de Bàscara a l'N-II

Tres anys sense camions

Bàscara complirà dimarts que ve tres anys sense camions travessant el poble

El 19 d'abril passa a ser dia de festa local per commemorar una mobilització que els veïns valoren avui com una gran victòria

Tres anys després d'haver aconseguit que es prohibeixi el pas dels camions pel mig del poble, Bàscara continua sent un referent. Una prova d'això és que aquest mes d'abril, quan la televisió pública espanyola inicia una sèrie de reportatges sobre la problemàtica dels accidents mortals a l'N-I a la zona de Burgos, el primer capítol ha estat dedicat a Bàscara i a la mobilització veïnal que va aconseguir apartar el trànsit dels vehicles de gran tonatge cap a l'autopista. El 31 de gener del 2013, després d'un accident de trànsit més, els veïns es van plantar i van començar a tallar cada dia l'N-II a Bàscara per reclamar que es prohibeixi el pas de camions. Ho van fer durant 79 dies, muntant esmorzars populars i actuacions diverses al mig de la carretera, fins que el 19 d'abril del 2013 els camions es van desviar cap a l'autopista i van tenir vetat aquest tram de carretera.

Avui a Bàscara són conscients de l'exemplaritat de la gesta que van aconseguir. Per això enguany, per primer any, el dia 19 d'abril passa a ser oficialment dia de festa local. “És la data més important en la història recent del poble i fa consens entre tots els nuclis del municipi (Bàscara, Calabuig, les Roques i Orriols). Per això vam aprovar que dels dos dies de festa local, un serà sempre el 19 d'abril i l'altre s'alternarà cada any als diferents nuclis”, explica l'alcalde, Narcís Saurina.

Tres anys després tant l'alcalde com els veïns que travessen la carretera diàriament per anar a comprar o acompanyar els nens a escola, coincideixen a dir que el canvi ha estat per a bé. Al poble els comerciants i bars consultats no destaquen efectes negatius per l'absència de camions –de fet no es paraven perquè no tenien espai per fer-ho–. La problemàtica és diferent a cada banda del poble, cas dels restaurants més apartats i que treballaven molt amb els camioners. De retruc, aquella disminució d'activitat també ha afectat alguns comerços que proveïen aquests restaurants, com ho confirmen a la carnisseria Giro-Burset.

Però per la majoria de la població, el canvi és que les esperes interminables als passos de vianants pel flux continu d'uns quatre mil camions diaris que hi passaven, han desaparegut. “Ara passen més cotxes i massa de pressa”, matisa una veïna que acaba de travessar la via amb un cotxet. “Haurien de posar-hi radars”, afegeix més enllà un altre vianant.

Eugènia Carbó, que el 2013 era una de les portaveus d'aquella mobilització, també confirma que hi passen més cotxes, però “en moments molt puntuals del dia”, sense comparació amb el flux dels camions anterior; però Carbó també s'estranya que no es pugui fer alguna cosa amb la velocitat dels cotxes. “És veritat que passen més cotxes, per la gratuïtat de l'autopista de Vilademuls a Girona, però com a mínim ara a la nit podem dormir”, hi afegeix l'alcalde. De cotxes potser en passaran menys si algun dia s'acaba el desdoblament d'aquest tram de l'N-II que –amb molta lentitud– el Ministeri de Foment ha iniciat al sud d'Orriols. Un desdoblament que també planteja nous reptes per a Bàscara: “Quedarem encaixonats entre l'AP-7, el TAV i ara una nova N-II desdoblada; el govern municipal no hi estem a favor i no té sentit que es facin aquestes inversions amb l'autopista sense cotxes a tocar”, critica l'alcalde.

Durant tota la propera setmana, del 18 al 25 d'abril, una exposició de fotos a l'Ajuntament recordarà la mobilització del 2013. L'exposició serà oberta de 9 h a 18 h i les escoles del poble la visitaran. El dimarts 19 al final de la tarda s'ha programat una xerrada i projecció de vídeos a la sala municipal a partir de les 19 h. A continuació tindrà lloc un sopar popular i en acabar es farà una encesa d'espelmes en record de les víctimes de l'N-II, a la cruïlla de la carretera de Sant Mori, a tocar del punt on el 2013 es van fer les mobilitzacions.

Talls de carretera durant 79 dies
Tot va començar després d'uns fets força greus, un accident mortal de transit més; però després dels primers moments de ràbia, la mobilització dels veïns de Bàscara es va convertir en la convicció que no pararien fins a aconseguir el seu objectiu: prohibir el pas dels camions per l'N-II que travessa el poble. A les fotografies de la dreta, un dels esmorzars que es van organitzar diàriament durant 79 dies al mig de l'N-II durant els talls de carretera. A sota, a l'esquerra, una encesa d'espelmes en memòria de les víctimes de l'N-II que els veïns van organitzar l'últim dia de mobilitzacions; a la dreta l'alcalde Narcís Saurina xerrant amb un veí la setmana passada a la cruïlla on es van fer les mobilitzacions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia