medi ambient
recollida selectiva
Un estudi considera viable el retorn d’envasos
La devolució dels cascos de les begudes en podria reduir un 90% l’abocament
La implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) d’envasos d’un sol ús podria augmentar fins a un 95% el reciclatge d’aquests recipients i en reduiria prop d’un 90% l’abocament indiscriminat. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi encarregat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que preveu l’aplicació d’una càrrega addicional de 10 cèntims al preu de venda de l’envàs. Els consumidors pagarien el dipòsit i, en el moment de la devolució, els seria retornat.
La mesura seria complementària a la recollida selectiva d’envasos actual i s’aplicaria a les begudes envasades en vidre, plàstic, llaunes i brics de menys de tres litres, per a productes com ara aigua, sucs, refrescos i cerveses. Segons l’informe, amb aquest sistema es podrien recollir 121.000 tones de residus, és a dir, 41.000 tones més que actualment, i el reciclatge d’envasos de begudes augmentaria d’un 63% a un 95%. A més, tal com va explicar ahir el director de l’estudi, Ignasi Puig, l’abocament d’aquests envasos podria caure de les 1.280 tones actuals a 173, prop d’un 90%.
El retorn dels envasos es faria de manera manual, als botiguers, o a través de màquines que lliurarien uns tiquets amb l’import a abonar, i es podria efectuar en qualsevol establiment, fins i tot si la beguda es comprés fora de Catalunya. Un organisme regulador del sistema garantiria la viabilitat, la transparència i la justa aplicació del sistema.
Amb el SDDR, es preveu que els comerços rebin una compensació econòmica de 40 milions d’euros l’any en concepte de costos laborals, espai, logística, i instal·lació i operació de màquines. L’administració s’estalviaria 17 milions en neteja viària i del medi ambient, i en serveis de recollida i tractament de residus.
El sistema s’ha inspirat en una prova pilot de recollida i devolució d’envasos a Cadaqués l’estiu del 2013 i en els prop de 40 països i regions del món que han implantat amb èxit sistemes similars. El govern, instat pel Parlament, crearà abans d’acabar el 2017 una comissió de treball per tractar de quina manera es pot arribar a posar en marxa aquest mecanisme de gestió dels residus.