Medi ambient
Els pantans de la conca del Llobregat, els que tenen més reserves d’aigua
La Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç estan plens al 80,6%
El sistema Ter-Llobregat està al 73,1% de la capacitat, tres punts per sobre de fa un any
Els embassaments de la conca del riu Llobregat són els que tenen més reserves d’aigua del país, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En concret, els pantans de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç estan un 80,6% plens. I el sistema Ter-Llobregat –que també inclou els pantans de Sau i Susqueda– està al 73,1% de la capacitat, tres punts per sobre de les xifres de fa un any. L’ACA afirma que hi ha un bon nivell de reserves, però constata un descens lent i constant del volum d’aigua a causa de l’increment habitual de la demanda d’aigua durant l’estiu.
Durant la primera quinzena de maig es van assolir els volums més elevats d’aigua als embassaments i el sistema Ter-Llobregat se situava al 87% de la capacitat. Les bones xifres eren fruit de les pluges registrades durant la primera part de la primavera i de l’aportació d’aigua provinent del desgel. Després, els embassaments han registrat una estabilització de les seves reserves, fins a l’inici de l’estiu, durant el qual normalment es registra un descens per l’augment de demandes i la reducció d’aportacions provinents de les pluges. Això fa que ara els pantans del sistema Ter-Llobregat estiguin al 73,1% de la capacitat, amb 447,58 hm³ d’aigua emmagatzemada, 17 hm³ més que fa un any.
En global, les conques internes de Catalunya se situen al 71% (més que fa un any) i el sistema Siurana-Riudecanyes és el que està més baix (un 31% i 5,2 hm³).
LA XIFRA
LA DATA
Aigua garantida aquest 2017
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, tot i el descens progressiu de les reserves per l’increment habitual de la demanda d’aigua durant els mesos d’estiu, amb els volums actuals d’aigua als embassaments es garanteixen totes les demandes domèstiques per al 2017 i també les campanyes de reg per aquest any. Tot i això, l’ACA recorda que Catalunya està condicionada pel clima mediterrani, que alterna llargs períodes de disminució del cabal dels rius amb episodis d’intenses precipitacions però de curta durada. A més, l’entitat responsable en matèria d’aigües de la Generalitat recorda que la incidència del canvi climàtic també requereix que es faci un ús eficient d’aquest recurs. Per això, reclama als ciutadans que facin un consum responsable i racional de l’aigua.