Història
A Palamós, dos pobles un municipi
Es compleixen 75 anys de l’agregació del municipi de Sant Joan al de Palamós
Una mostra a la plaça mossèn Gumersind repassa la història d’aquest procés i la vinculació entre ambós dos pobles
L’any 1940, l’Ajuntament de Palamós va iniciar un expedient d’agregació de Sant Joan al seu municipi. L’objectiu era fer créixer el terme municipal, limitat pel mar i pel de Sant Joan, que tenia una gran extensió. Dos anys més tard, el 31 de març del 1942, per ordre del Ministeri de la Governació, les dues poblacions, Sant Joan i Palamós, es van fusionar en un sol municipi, amb la denominació i capitalitat de Palamós. Aquest any 2017, doncs, es compleixen 75 anys d’aquesta agregació. Aquests dos pobles es van convertir en un municipi, però el sentiment de poble es va mantenir a Sant Joan, i molt. Fins i tot ara, molts veïns, quan se’ls pregunta d’on són responen sense dubtar: “Sóc de Sant Joan.” És igual si per molts altres veïns de Palamós Sant Joan és un barri –segurament, des d’una perspectiva estrictament administrativa, és així–, el sentiment de poble no s’ha perdut. “Estic emocionat, molt emocionat d’aquest reconeixement i d’aquesta exposició”, desatacava Albert Tabernero, veí de Sant Joan. Una visió compartida per l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el president de l’Associació de Veïns de Sant Joan, Francesc Matés, dissabte a la tarda, durant la presentació d’una exposició a cel obert, a la plaça Mossèn Gumersind.
La mostra, titulada Dos pobles, un municipi i instal·lada a la plaça que porta el nom d’aquest recordat mossèn, vol oferir una pinzellada senzilla i respectuosa amb els elements que les poblacions de Sant Joan i Palamós han aportat a la configuració del municipi actual. L’exposició consta de deu plafons que repassen des de la introducció –en què es recull un mapa del tot l’actual terme de Palamós amb distinció dels límits dels antics municipis que el componen– als àmbits temàtics del treball, l’educació, el patrimoni i la vida social en les dues antigues poblacions. A més, conté un darrer plafó amb tres documents, conservats al Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, que són clau per comprendre l’itinerari de Sant Joan com a municipi fins al 1942. Es tracta d’una mostra pensada per ser vista al carrer i amb diversos nivells de lectura. Cada plafó inclou un text introductori breu, referències a la dècada del 1940, extretes de les fonts primàries dels fons dels ajuntaments de Sant Joan i de Palamós. I és que la vinculació entre els dos pobles ha estat profunda i llunyana. Des del segle XIII i fins a finals del XVIII, Palamós, Vila-romà i Vall-llobrega havien format part d’un únic territori i jurisdicció, “la batllia de Palamós”. Tot i això, el nucli de Sant Joan, també identificat antigament com a lloc de Santa Eugènia de Vila-romà, sempre havia mantingut un caràcter propi que es posà en evidència a partir del 1799, quan esdevingué un municipi amb dret a governar-se a si mateix. Dos pobles, un municipi es podrà veure a Sant Joan durant l’agost i el setembre i, posteriorment, els mesos d’octubre i novembre es traslladarà al passeig del Mar de Palamós.
La mostra ha estat creada per l’Ajuntament a través del Servei d’Arxiu Municipal i amb la col·laboració de la Diputació de Girona.