Viladecans vol que la gent gran expliqui com ha canviat el clima
Els testimonis recordaran el temps dels anys 40 en un documental divulgatiu
Les experiències serviran per estudiar l’evolució del clima en una investigació científica
Als anys 40, els nens que jugaven als patis de les escoles de Viladecans a l’hivern es llançaven el gel dels bassals. Els pagesos, en canvi, patien perquè les glaçades feien impossible que es poguessin conrear les carxofes. Pels volts del 15 d’agost, els veïns s’havien de posar la jaqueta quan sortien a prendre la fresca. A la Castanyada feia fred, les olives s’havien de recollir entre el novembre i el desembre amb guants i les maduixes eren un conreu de secà, a diferència del que passa ara. Aquestes són algunes de les experiències que recorden els viladecanencs de més edat i que l’Ajuntament vol recopilar en un documental divulgatiu perquè els més joves coneguin de la mà dels més grans com està evolucionant el clima.
Els Testimonis del clima és un projecte liderat per Jordi Mazón, tinent d’alcalde d’Espai Públic de Viladecans, i també professor de física aplicada a la Universitat Politècnica de Barcelona. Mazón ja ha editat llibres sobre el canvi climàtic, i se li ha ocorregut buscar el testimoni dels més grans “perquè hi ha dades molt valuoses que no es poden mesurar”. L’estudi del canvi climàtic disposa de moltes dades instrumentals, però les vivències són un actiu que es poden aplicar tant a la divulgació com a la recerca. “Igual que s’han fet documentals sobre la memòria històrica de la postguerra, es pot preservar la memòria històrica del clima”, defensa Mazón.
Per aquest motiu l’Ajuntament fa una crida, a través del butlletí municipal i dels casals de gent gran, que homes i dones expliquin com era el temps quan eren petits. El novembre es gravaran les entrevistes –ja hi ha una dotzena de testimonis, però se’n vol ampliar el nombre– i al gener estarà llest un documental amb una versió curta i una de llarga que es divulgarà a les xarxes socials i a les escoles –en aquest segon cas, acompanyat d’un dossier didàctic–. L’objectiu no és només divulgatiu, ja que l’Ajuntament signarà un conveni amb la Universitat de Barcelona perquè aquests testimonis s’analitzin des d’un punt de vista científic.
LA XIFRA
LA FRASE
S’aprova provisionalment el pla del polígon Centre
Rosa M. BravoEl pla de modernització del polígon Centre de Viladecans continua la tramitació que ha de permetre la modernització d’aquest sector. El ple municipal de juliol va aprovar, de manera provisional, la modificació del pla general metropolità d’aquest àmbit. L’aprovació, amb el suport de tots els grups excepte VSP, la regidora no adscrita Montse Herena i ERC, incorpora algunes de les 39 al·legacions que s’hi van presentar. Entre d’altres, s’hi ha incorporat com a annex la identificació dels propietaris i titulars d’altres drets reals sobre les finques incloses en l’àmbit, i s’hi han corregit les errors materials detectats en l’estructura de la propietat. També s’hi afegeix el detall de l’estat actual de les cases històriques de l’avinguda de la Generalitat, que es conservaran.
El pla de reforma del polígon Centre preveu la integració amb la ciutat i la modernització del sector. L’avinguda de la Generalitat es convertirà en un eix cívic destinat al transport públic, les bicicletes i els vianants. L’avinguda Segle XXI s’obrirà com a eix central i alternatiu a l’avinguda de la Generalitat. I s’adaptarà la normativa del polígon per permetre-hi usos complementaris que revitalitzin l’activitat econòmica.