Medi ambient

Medi Ambient

Minihorts d’oci i col·lectius

Proliferen al Baix Maresme terrenys privats destinats a horts de lloguer

Unió de Pagesos alerta que s’està perdent sòl agrari

A peu de l’N-II s’anuncien els lloguers dels hortets de Cabrera. Són uns dels primers agricultors que es van decidir a llogar petites parcel·les als que volien aventurar-se a fer de pagès. Amb només cinc anys han hagut d’ampliar la superfície i ja ocupen unes tres hectàrees, arran de mar i a l’interior del veïnat del Pla de l’Avellà, amb prop de 200 parcel·les. “Abans estàvem sols, però ara hi ha molta demanda i ja en som un quants que lloguem horts”, reconeix Ferran Torva, que no amaga les dificultats d’un servei recent que no està regulat ja que la normativa no permet fragmentar el terreny agrícola que fa menys d’una hectàrea. “Els usuaris tenen clar que conreen per al seu consum, no per revendre, i nosaltres declarem els lloguers com si fos un pis”, indica Torva.

Des d’Unió de Pagesos fa temps que reclamen que es regulin aquests espais oberts per no perdre més espai agrari.“Hi ha un buit legal i ningú diu res; però, si no hi ha igualtat de condicions, surt més a compte llogar que conrear”, critica des del sindicat, Maria Rovira, que a la llei del territori que elabora la Generalitat reclama que es posi ordre en aquest tipus d’instal·lacions. La proposta és que els horts amb usos recreatius i finalitats socials se situïn en terrenys no urbanitzables o d’equipaments, com ja han impulsat alguns ajuntaments. “Veiem terrenys productius que acaben sent un lloc per anar a fer costellades”, conclou Rovira.

A Cabrera de Mar, el municipi del Baix Maresme amb més extensió agrícola, el consistori té controlades fins a tres explotacions que es dediquen al lloguer d’horts, tot i que els mateixos pagesos asseguren que n’hi ha més. La major part de la clientela que lloga els petits horts de 50 m² són jubilats com ara en Mario Keudell, que amb la seva dona i la filla cada tarda es desplaça des de Mataró per cuidar el seu tros. “Això sí que relaxa, és un altre món”, assegura satisfet de la seva decisió.

“A l’hort t’estalvies d’anar al gimnàs, el psicòleg i a més menges com toca”, sentencia el responsable dels horts d’en Xavi a Vilassar de Mar, que té 50 parcel·les de lloguer. Té clar que aquesta és una moda que anirà a més i que els usuaris saben el que venen a fer. “L’horta i la terra és agraïda, però exigent i aquí venen a treballar”, defensa Xavi Arnalda, que té molta clientela que es desplaça des de Barcelona. “Millor que es conreïn petits horts que tenir la terra erma”, defensa com a pagès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia