Medi ambient
Viladamat estrenarà un compostador mecanitzat per a la matèria orgànica
Es tracta d’una prova pilot a l’Alt Empordà que posen en marxa el Consell Comarcal i l’Ajuntament per autogestionar la matèria orgànica al municipi
El 14 de setembre s’iniciarà a Viladamat una prova pilot a l’Alt Empordà per comprovar si el municipi pot autogestionar el tractament de la matèria orgànica: l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Viladamat posen en marxa en aquest municipi la recollida porta a porta de la matèria orgànica, que serà tractada posteriorment mitjançant un compostador mecanitzat instal·lat al poble. Al final de la prova es valorarà si és viable econòmicament i si es pot prescindir de la recollida i del tractament d’aquest residu fora del municipi, amb una avaluació dels costos. Fins ara, el Consell Comarcal ha promogut sobretot l’ús de compostadors casolans; ara, amb aquest mètode, es vol intentar que totes aquelles llars que no poden tenir un compostador casolà puguin autogestionar els residus aprofitant el compostador mecanitzat que s’ha situat a les instal·lacions del camp de futbol de Viladamat.
Recollida dos dies
El personal de l’Ajuntament de Viladamat serà l’encarregat d’efectuar la recollida porta a porta i del funcionament del compostador mecanitzat. Un cop acabat tot el procés, s’obtindrà un compost de qualitat que es preveu poder utilitzar gratuïtament als horts i zones enjardinades del municipi. En una primer fase, la recollida es farà als carrers del nucli on, d’entrada, és més dificultós l’ús de compostadors casolans. En concret, els dilluns i els dijous de 9 a 11 hores, els veïns hauran de deixar el cubell marró de l’orgànica a la porta de casa seva perquè es pugui recollir i traslladar després al compostador mecanitzat. El procés de transformació dels residus orgànics en compost amb el compostador mecanitzat és d’unes quatre setmanes, mentre que en els compostadors casolans l’elaboració del compost tarda de nous mesos a un any.
Inversió de 33.500 euros
La setmana passada es va fer una sessió informativa per explicar el projecte i lliurar el material (cubells i bosses compostables) i el calendari de recollida. També es van escoltar les aportacions dels veïns en aquesta iniciativa i es van resoldre els dubtes que el pla pilot ha generat entre els usuaris. El projecte ha suposat una inversió de 33.500 euros, finançats per l’Ajuntament de Viladamat, el Consell Comarcal, l’Agència Catalana de Residus i el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.
Des de l’any 2008 el Consell Comarcal ofereix la possibilitat de realitzar el compost a casa, amb l’objectiu de poder separar i autogestionar individualment la fracció orgànica dels residus municipals (coneguda com a FORM), que són les restes de menjar de la cuina, restes de poda de mida petita, etc.