medi ambient
Èxit de les caixes incubadores de sèpia i calamar
A l’Escala i l’Estartit els dispositius han salvat 800.000 sèpies i calamars
La col·laboració dels pescadors de l’Escala i l’Estartit amb el Projecte Sèpia ha permès aquest any salvar gairebé 800.000 sèpies i calamars que haurien mort. Aquest projecte va néixer el 2016 amb la idea que els ous de sèpia i calamar que es dipositaven per error a les xarxes i que fins llavors els pescadors llençaven al mar i morien, es recollissin i es posessin en incubadores. La prova va iniciar amb dues incubadores, i aquest any se n’han posat dotze. Així, s’ha passat de 118.500 ous de calamar i 11.400 de sèpia “incubats” l’any passat a un total de 697.827 i 64.959, respectivament, aquest any; per tant, els resultats s’han multiplicat per sis. “Estem molt contents perquè hem pogut donar sortida a tots els ous trets de les xarxes, que fins ara morien, donant un guany net per a la població de cefalòpodes i el recurs pesquer”, diu Boris Weitzmann, creador del Projecte Sèpia conjuntament amb el pescador escalenc Isaac Moya. El projecte també ha iniciat la instal·lació de branques a la costa per facilitar que els cefalòpodes tinguin punts on posar els ous, i l’objectiu per l’any vinent és apostar per les dues vies (branques i incubadores).
En paral·lel es treballa per crear una etiqueta distintiva per als pescadors implicats amb el Projecte Sèpia, “com a producte gastronòmic amb un gran valor afegit”. En aquest sentit, aquest any ja s’ha fet una prova pilot de venda directa vinculat a la primera edició de les Jornades Gastronòmiques de la Sèpia que s’ha fet a l’Escala aquest mes de juny.