Baltasar descarta depurar responsabilitats al cos forestal per la versió del foc

Està disposat a admetre l'error un cop analitzat el sumari

El conseller defensa que, tant els agents rurals com ell, creien en la veracitat de la hipòtesi que va ser un llamp el que va causar l'incendi d'Horta, quan així ho va fer públic quatre dies després de l'inici del foc. Baltasar assegura que va preguntar en diverses ocasions al cos d'agents si la versió del llamp era l'única creïble. La resposta sempre va ser que sí perquè la hipòtesi del llamp era l'única de la qual es tenien evidències: «Tots els indicis apuntaven a un llamp com a causa.» L'inspector en cap del cos, Antoni Mur, reafirmava ahir al costat del conseller aquesta versió: «No es va trobar cap evidència d'activitat humana. L'única evidència va ser un arbre amb senyals òbvies i evidents d'haver rebut la descàrrega elèctrica d'un llamp.» Segons el conseller, basant-se en aquest convenciment, el dia 24 de juliol va comparèixer per imputar al llamp amb tota seguretat l'origen del foc. I perquè estava convençut de dir la veritat no pensa dimitir ara. I perquè els agents rurals també estaven convençuts després d'enllestir un informe basat en «treballs científics elaborats i rigorosos», tampoc pensa exigir responsabilitats al cos. A més, el conseller es mostra segur que el president Montilla li mantindrà la confiança pels mateixos motius. Baltasar defensa que ni es va precipitar a informar de la versió del llamp ni la va defensar com l'única possible per la pressió mediàtica i les crítiques contra l'operatiu vinculades a la mort dels bombers. Ho va fer només quatre dies després de l'inici del foc i dos dies després de la mort de cinc bombers perquè, defensa, ja es tenia tota la seguretat que es coneixia la causa. En aquest sentit, Mur explica que les investigacions sobre les causes dels incendis poden durar des de dues hores fins a mesos depenent de la rapidesa en què es troben els indicis de l'origen del foc i la seva evidència. Mur defensa que si van situar l'origen al pinar de Don Pedro és perquè així ho van validar dos equips diferents d'experts forestals i sis dels set testimonis que van arribar primer al lloc de l'incendi –només un, defensa Mur, va situar l'origen en un altre punt.

Després de defensar els mètodes de treball d'un cos que «investiga i resol» uns 600 focs anuals, Baltasar es mostra disposat a reconèixer l'error si la versió queda totalment invalidada per les conclusions de la investigació ordenada per la jutgessa de Gandesa i que han realitzat els Mossos d'Esquadra. Però això, conclou, no serà fins que es revisi la investigació un cop analitzat el detall del sumari judicial.

FRANCESC BALTASAR
CONSELLER DE MEDI AMBIENT
«Tots els indicis que teníem apuntaven al llamp com a causa»
«L'informe respon a treballs científics elaborats i rigorosos»
«No crec en el càstig a uns agents que fan un treball de casuística i científic rigorós amb una experiència de 600 incendis anuals»
«No ens caurà cap anell per admetre que ens vam equivocar si la causa humana està més fonamentada per la investigació dels Mossos. L'important és l'aclariment absolut del cas»
ANTONI MUR
INSPECTOR EN CAP DEL COS D'AGENTS RURALS
«No es va trobar cap evidència d'activitat humana. L'única evidència va ser un arbre amb senyals òbvies d'haver rebut la descàrrega elèctrica d'un llamp»
«Es va determinar la zona amb dos equips d'experts i es va validar amb el testimoni de set persones que van arribar primer al lloc del foc. Només una el situava en un altre punt»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.