El govern aplicarà un nou mètode per aclarir l'origen de les pudors de Tarragona
Ha contractat l'empresa Odournet, que estudia les dades recollides i les que es van generant en temps real
La dificultat per aclarir l'origen de les pudors que pateixen els tarragonins i les tarragonines des de finals de l'estiu passat ha fet que el Departament de Medi Ambient de la Generalitat hagi hagut d'aplicar un nou procediment. «Hem treballat com sempre, però potser el mètode i les eines tradicionals ja no són eficaces», va explicar la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, que va reiterar l'objectiu de trobar una solució als episodis de pudor tant al centre com als barris. Va qualificar el cas de Tarragona com a «complex», encara que va recordar que no és el primer lloc de Catalunya on es detecten olors desagradables, «i per això ja es comença a tenir bagatge tècnic i experiència». Fins ara, a Tarragona, Medi Ambient es basava en els informes dels seus tècnics i en les dades que oferia periòdicament l'Associació d'Empreses Químiques (AEQT).
Seguiment en temps real
Per tal de trobar els diferents focus emissors de pudor i la gestió dels impactes odorífers, la Generalitat ha contractat la micromultinacional Odournet, amb seus a Barcelona, Holanda, Bèlgica i Anglaterra, que alterna el seguiment retrospectiu –analitza les dades recollides des del novembre del 2009– amb informació obtinguda en temps real gràcies a un sistema modern i complex que, entre altres aspectes, obté dades de la xarxa de vigilància de control de la qualitat de l'aire i també treballa amb informació meteorològica i topogràfica amb tota mena de detalls. «No pararem fins que no trobem l'origen de les pudors, però amb aquest nou mètode no podem córrer», va insistir Comellas, que va evitar establir un calendari per començar a fer públiques les dades i va admetre: «De moment les indústries químiques no ens han resolt el problema.» D'aquí a uns mesos, les primeres dades.
Els veïns, satisfets, però només a mitges
S.CLes queixes veïnals han resultat clau perquè la Generalitat hagi agafat consciència d'un problema que ha aixecat polseguera després que la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) instés tota la ciutadania a trucar massivament al telèfon d'emergències 112 cada vegada que detectés episodis de pudor. Per això, els primers a rebre informació detallada i puntual sobre els nous mètodes per trobar els focus de les pudors van ser els representants de les dues grans federacions veïnals de Tarragona: la FAVT i Segle XXI, que han denunciat la deixadesa de les administracions. Tot i que han mostrat la seva satisfacció en veure que per fi la Generalitat els ha proporcionat informació, consideren que amb tot el temps que ha passat ja s'haurien pogut tenir moltes més dades. «Ara treballem amb les dades que van donar els veïns trucant al 112», va explicar el president de la FAVT, Antoni Peco. Per Pedro Sánchez, de Segle XXI, «sense la pressió veïnal, cap administració no hi hauria intervingut».
Les sancions no són prioritàries
S.CPer tal de coordinar esforços es crearan comissions de treball en les quals hi haurà representants de Medi Ambient, de l'Ajuntament de Tarragona i també dels consistoris que tinguin polígons dins del seu terme, com ara la Pobla de Mafumet, el Morell, la Canonja, Perafort, Vila-seca i Constantí, en una mostra que no hi ha cap enfrontament amb l'administració municipal tarragonina. Des del govern es va deixar clar que les sancions no són prioritàries, «perquè el marc competencial és molt confús i no hi ha llei, però s'està tramitant», va aclarir Comellas, que va recordar la col·laboració amb Salut. En aquest aspecte, va assegurar que cap dels episodis de pudor no ha comportat cap risc per a la salut humana: «No són tòxics, però sí molt molestos i per això els hem d'atacar.»