medi ambient
control de plagues
Fumiguen 13.600 hectàrees de bosc contra la processionària
Agricultura actua a 29 municipis de la regió central per controlar la plaga del pi
Les comarques on es fa un tractament més extensiu són el Berguedà i el Solsonès, però també es fumiga a Osona i el Bages
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fumiga 13.600 hectàrees de bosc de la Catalunya Central per combatre la plaga de la processionària del pi. Les comarques on s’està fent un tractament més extensiu són el Berguedà (6.500 ha) i el Solsonès (3.700 ha), però també s’està actuant a Osona (2.300 ha) i al Bages (1.100 ha). En total, la fumigació afecta 29 municipis de la regió. El tractament aeri s’està fent sobretot amb avionetes i també amb helicòpters, que ja s’han pogut veure des de diversos municipis en els últims dies.
Segons Agricultura, les condicions meteorològiques dels darrers anys, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a l’habitual i això ha provocat un important increment d’aquesta plaga a Catalunya. L’hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables. Segons els Agents Rurals, de les 725.000 hectàrees de bosc de pi que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades.
La Generalitat ja va fumigar la tardor passada 20.000 hectàrees a tot Catalunya i enguany ha mantingut la intensitat del tractament. Hi ha invertit prop d’un milió d’euros. En el cas de la Catalunya Central, es fumiga en 12 municipis del Berguedà, 7 del Solsonès, 6 d’Osona i 4 del Bages. En total, 13.600 hectàrees. Més de la meitat de les de bosc on ha calgut actuar a Catalunya estan situades a la regió central, sobretot al Solsonès i al Berguedà. Són les comarques més afectades de tot el país i en ambdós casos ja es va fumigar també l’any passat.
La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre, tot i que en alguns punts ja ha acabat, segons fonts d’Agricultura. El producte que s’utilitza contra la processionària és biològic i compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. La normativa relativa prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades. L’efectivitat l’any passat va ser del 95,5%
Cal recordar que a principis d’estiu la Generalitat en col·laboració amb el món local va posar en marxa una prova pilot per mirar de combatre aquesta plaga instal·lant 340 caixes niu per augmentar la presència de ratpenats, mallerengues i altres depredadors de l’insecte.
LA XIFRA
Notícies de ...
- Lladurs
- Llobera
- Navès
- Odèn
- Olius
- Pinell de Solsonès
- Solsona
- Alpens
- Bagà
- Borredà
- Cardona
- Castellar de n'Hug
- Gaià
- Gisclareny
- Guardiola de Berguedà
- L'Espunyola
- La Pobla de Lillet
- La Quar
- Lluçà
- Montmajor
- Muntanyola
- Navàs
- Oristà
- Prats de Lluçanès
- Sant Bartomeu del Grau
- Sant Feliu Sasserra
- Sant Julià de Cerdanyola
- Santa Maria de Merlès
- Viver i Serrateix