Urbanisme

Roca aposta per la històrica seu de Gavà i Viladecans

La companyia instal·larà la seu central a l’emplaçament original i transformarà la planta en un espai d’innovació

L’avantprojecte lliurat als ajuntaments inclou l’obertura d’un parc empresarial i la construcció de 1.600 pisos

L’avantprojectepreveu la construcció de 1.600 pisos

Un segle després que Roca inaugurés la fàbrica de Gavà, l’empresa planeja tornar als orígens i fer de la planta que es reparteix entre Gavà i Viladecans la seu central. Un centre, això sí, completament remodelat i transformat en un complex empresarial que inclogui la seu de l’empresa –ara a Barcelona, des d’on es dirigeixen els 78 centres de producció instal·lats a 18 països–, laboratoris i centres de formació i serveis d’alt valor afegit, com ara els departaments de disseny, innovació, qualitat i tecnologies de la informació. Es vol disposar de plantes industrials d’última generació que siguin un referent en el sector i esdevenir un complex obert a l’entorn, ja que l’avantprojecte de reordenació urbana que Roca ha presentat als ajuntaments de Gavà i Viladecans inclou la construcció de 1.600 pisos.

És un projecte ambiciós plantejat a llarg termini, amb un calendari d’execució que pot superar la dècada, i amb un pressupost que podria acostar-se als 150 milions d’euros. “L’avantprojecte aspira a ressituar en el cor del nostre projecte empresarial la parcel·la que ens va veure néixer com a empresa fa més d’un segle”, assenyalen des de la companyia. “La redistribució d’espais i usos de les instal·lacions industrials de Gavà i Viladecans haurà de contribuir significativament a la consecució del nostre pla estratègic i accelerar encara més la nostra adaptació a canvis tan determinants com ara el progrés de la tecnologia i les comunicacions, la globalització i la integració europea”, hi afegeixen fonts de Roca.

Roca es va instal·lar a la rambla de Gavà el 1917, i entre els anys vint i trenta es va ampliar a terrenys de Viladecans. La superfície total de la planta és de 276.701 m2, de què un 14,5% correspon a Gavà i un 85,5%, a Viladecans. El recinte concentra actualment activitat productiva i logística, així com els departaments corporatius de disseny, qualitat i tecnologies de la informació, que donen servei a l’activitat del grup a tot el món. L’avantprojecte que s’ha presentat als ajuntaments inclou, a més de la modernització de la planta, la construcció de 1.200 pisos a Viladecans i 400 a Gavà. La meitat tindran algun tipus de protecció i el 50% d’aquests seran de lloguer. En el cas de Gavà, comportarà el trasllat dels habitatges de la Barceloneta, mentre que, a Viladecans, el projecte inclourà una avinguda que millorarà el trànsit intern de la ciutat.

L’avantprojecte preveu, a més, la creació d’un parc empresarial que atregui companyies especialitzades en construcció sostenible, el mateix model que es vol promoure en la construcció dels pisos. “L’activitat econòmica serà equiparable a la que agrupen ara el Parc de Negocis i Ca n’Alemany. Viladecans esdevindrà el primer municipi metropolità en espais per a la implantació d’empreses”, afirma l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. “La transformació de Roca deixarà una empremta econòmica molt important a Viladecans i generarà un espai d’innovació punter a l’àrea metropolitana”, hi afegeix. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, assenyala, al seu torn, que el projecte “reforçarà el posicionament econòmic de Gavà i beneficiarà la ciutat amb la dotació d’habitatge sostenible”. El grup d’ERC de Viladecans, en canvi, sospita que la reordenació de Roca podria amagar una “operació especulativa per requalificar terrenys industrials i permetre una operació immobiliària d’envergadura”.

LA XIFRA

150
milions
d’euros podria costar la modernització de la planta que Roca té als termes municipals de Gavà i Viladecans.

LA FRASE

La transformació de Roca deixarà una empremta econòmica molt important
Carles Ruiz
Alcalde de Viladecans

Deu anys del Viladecans Business Park

Rosa M. Bravo

El complex d’oficines Viladecans Business Park acaba de complir deu anys des que va obrir les portes, i arriba a la dècada amb el 85% dels locals ocupats. Els quatre edificis del Viladecans Business Park sumen una superfície de 34.000 metres quadrats i alberguen 65 firmes diferents que donen feina a 1.600 persones. La multinacional de productes de consum i alimentació Unilever ocupa un dels edificis. També hi ha instal·lat l’espai per a microempreses i emprenedors Delta Business Center, que agrupa 35 negocis. El Viladecans Business Park va ser ideat per l’Ajuntament per diversificar l’economia local, tot i que la gran majoria del complex està en mans privades. Coincidint amb el desè aniversari, la propietària del parc empresarial, Meridian Capital, ha anunciat una renovació de la imatge corporativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.