la contra

L'orgànica arriba a l'Alt Maresme

Els quatre municipis de la mancomunitat per a la gestió de residus urbans i el medi ambient comencen la posada en marxa de la recollida obligatòria de la brossa orgànica

Sense excuses i posant fi al retard històric en la implantació de la recollida de la fracció orgànica. Els quatre municipis més grans de l'Alt Maresme s'han hagut d'arremangar i posar-se a treballar sota l'amenaça que en cas de no fer-ho, rebrien les tan temudes sancions. I això en una època de vaques magres en què cada euro val per dos ha estat argument més que suficient. Pineda i Malgrat ja han fet el primer tast i dilluns van encetar el nou servei aplicat als grans productors i van assolir la gens menyspreable xifra de 1.140 quilos. Palafolls i Santa Susanna s'hi afegiran d'aquí a poc. L'objectiu comú és escalfar motors fins al juliol, quan, sempre que els terminis es compleixin, el condicionament de la planta de transferència de la Mancomunitat permeti afrontar amb èxit una recollida de l'orgànica als particulars. El servei s'ha deixat en mans del Consell Comarcal del Maresme, que en aquest període serà l'encarregat de recollir els contenidors de color marró que a partir de les 8 del matí botigues, supermercats, escoles, residències geriàtriques i altres establiments etiquetats com a grans productors hauran de deixar a la porta. Un cop comprovat que a l'interior del contenidor –que es recull cada dia de dilluns a diumenge– hi ha la brossa que pertoca, es buidarà en el camió especial i l'establiment l'haurà de retirar del carrer.

A Malgrat, la regidora de Medi Ambient. Lluïsa Mèrida, informa que en un primer moment formen part d'aquesta primera fase 53 establiments i que pot haver-hi canvis en funció de com es desenvolupi el servei. A Pineda hi intervenen 65 grans productors. Tant en un com en l'altre municipi, amb un marcat caràcter turístic, els hotels s'hi aniran afegint en funció de quan comencin la temporada, però es preveu que per Setmana Santa ja hi participin tots. En el cas de Santa Susanna, amb una economia basada en el turisme, l'alcalde, Josep Monreal assegura que serà a principis de febrer, quan els establiments hotelers comencin a funcionar amb l'arribada dels avis de la Inserso, quan es posarà en marxa la recollida. A Palafolls, segons va confirmar ahir el mateix alcalde, Valentí Agustí, era «qüestió de dies» que s'iniciés el servei, perquè tant les reunions amb comerciants i restauradors com el repartiment de contenidors estan pràcticament enllestits. En qualsevol cas, l'èxit total de la iniciativa recau en bona part en què la planta de transferència, situada a Malgrat, disposi de les instal·lacions adequades per rebre amb garanties la darrera fracció de la brossa que quedava per resoldre. Totes les poblacions, però, sense excepció, veuen l'arribada del servei com un llast a afegir a les grans despeses que la crisi actual comporta. Xifres que poden arribar als 500.000 euros anuals són un repte. I un repte que no es pot obviar, però, que no és menor que el de conscienciar una ciutadania poc motivada i que creu que amb els impostos que paga ja ha complert. Sigui a través de campanyes, sigui a través de sancions, aquests municipis de l'Alt Maresme han d'aconseguir la complicitat de la gent perquè assumeixi com a normal un gest tant simple com és el de llençar la pela de patata o la pell de plàtan en un lloc concret. Sembla fàcil, però no ho és tant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.