opinió. Director dels serveis territorials del Departament de Governació i Administracions Publiques a Tarragona
Capafonts, al capdavant en les TIC
El municipi de Capafonts, al Baix Camp, té una complexitat orogràfica que ha dificultat l'accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) dels seus habitants, però ara ja s'ha resolt el problema, com també al poble veí de la Febró i a molts altres d'arreu de Catalunya.
L'alcalde del municipi, Antoni Marca, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta cobertura, tant en l'àmbit de la telefonia mòbil com de la TDT, en els terminis previstos de l'apagada analògica i internet de banda ampla. S'ha acomplert una demanda llargament sol·licitada, que ha estat possible gràcies al treball realitzat conjuntament entre l'Ajuntament i la secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.
A través del pla Catalunya Connecta (2007-2010) impulsat pel Departament de Governació i Administracions Públiques s'ha estès a tot el territori la xarxa de telecomunicacions, que facilita les comunicacions al país. El pla Catalunya Connecta proporciona cobertura de telefonia mòbil, internet de banda ampla i TDT a tots els nuclis de més de 50 habitants, com a mínim.
Era una assignatura pendent que ara hem assolit i que té per objectiu contribuir al desenvolupament econòmic, social i cultural de les comarques del Camp de Tarragona, millorar l'accés de la població a les noves tecnologies, i principalment, fomentar l'equilibri entre territoris, així com convertir les telecomunicacions en eines de desenvolupament.
El desplegament del pla ha permès que els ciutadans i les ciutadanes dels 946 municipis catalans i més de 4.000 nuclis de tot el país puguin arrelar-se en el territori i crear les xarxes econòmiques necessàries per tal que el benestar de les persones augmenti, no solament en termes materials, sinó també amb espais d'autoestima i benestar.
Contribuir, millorar i fomentar, no sorgeixen del no-res. Estan relacionats entre ells. Quan l'any 2000, el Consell Europeu, reunit a Lisboa, ja preveu el creixement de les TIC i ens diu que el sosteniment social i el creixement econòmic s'han de fer a través de la societat del coneixement, ja apunten el paper clau que la informació i la comunicació telemàtica tindran en el futur. Les TIC són a més un revulsiu econòmic; la universalització i la disponibilitat de les tecnologies de la informació i del coneixement han contribuït a generar ocupació i ho continuaran fent en els propers anys, de manera que s'han convertit en un filó d'ocupació a considerar.
Els habitants de Capafonts i també les persones que visiten el municipi els caps de setmana per realitzar-hi activitats de lleure o passar-hi unes bones vacances o invertir-hi tindran les mateixes oportunitats que les de qualsevol altre municipi de Catalunya.
Ara ja podem dir que Capafonts està connectat i enllaça amb les finalitats i objectius de l'Estratègia de Lisboa.