Una prova pilot redueix del 40% l’espai que utilitza l’abocador al Solsonès
El pla ha demostrat que allarga la vida útil dels centres de tractament de residus
El Consell Comarcal estudiarà si implanta el sistema definitivament
Una prova pilot desenvolupada al dipòsit de residus de Clariana de Cardener demostra que es pot reduir del 40% l’espai que ocupaven els antics residus, fet que permet allargar la vida útil de l’abocador, com també reduir de més del 50% les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta prova es va fer el 2015 a l’abocador del Solsonès i els resultats es van presentar fa uns dies durant la conferència internacional sobre mineria d’abocadors, tendències i oportunitats, que organitzaven la Borsa de Subproductes del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i l’European Institute of Innovation and Technology Raw Materials, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.
L’edició d’enguany d’aquestes jornades s’ha centrat en l’aplicació de la tècnica de la mineria abocador en antics abocadors urbans i industrials, d’això que el segon dia de la conferència es dediqués a veure la prova pilot desenvolupada a l’antic abocador de Clariana de Cardener, perquè és el primer exemple de mineria d’abocador desenvolupat a l’Estat espanyol.
El conseller comarcal de Medi Ambient, Albert Bajona, explica que l’ens estudia si aplica aquest sistema de manera definitiva. Assegura, però, que “és un sistema costós”. “Hem de mirar si trobem alguna ajuda”, diu. Bajona destaca que el nou sistema provat al centre de tractament de residus, que gestiona el mateix Consell Comarcal del Solsonès, és “un instrument pioner a tot l’Estat en la gestió de residus”. A més, assegura que amb el sistema mineria abocador “l’espai del dipòsit controlat de residus deixa de ser un espai inert per convertir-se en un espai viu”.
Com funciona?
S’anomena mineria d’abocador el procés de recuperació de materials residuals dels dipòsits controlats per a un ús posterior com a materials secundaris i, quan no és possible, per al seu reaprofitament energètic. El primer que es fa és treure el producte fèrric i la matèria orgànica, i la resta es premsa per convertir un metre cúbic de residu en 0,6 metres cúbics.