Territori
Els pobles grans del Berguedà prescindiran de contenidors
El porta a porta, que es preveu desplegar en onze municipis el 2018, només preveu deixar al carrer els iglús del vidre
Cada llar tindrà bujols de reciclatge i els haurà de portar al punt acordat quan els camions passin
Berga i deu municipis més del Berguedà eliminaran tots els contenidors excepte els iglús de vidre. Segons ha pogut saber aquest diari, a principis d’any el nou sistema del porta a porta es posarà en marxa per a tots els ciutadans a Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola, que són els quatre pobles del nord que han decidit apostar per aquest model de recollida. La segona fase consistirà a desplegar el porta a porta a Cercs, Avià i Berga, i es preveu que es pugui executar abans de Setmana Santa. Per a la resta de l’any, quedaria desplegar el model a Gironella, Puig-reig, Casserres i Olvan, que són els altres quatre municipis que volen implantar-lo.
A efectes pràctics, els canvis en la recollida en tots aquests municipis seran importants i afectaran directament tots els ciutadans, sense excepció. Segons ha explicat a aquest diari el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, la idea del Consell Comarcal és repartir galledes de reciclatge a tots els habitatges, de manera que cada llar hi pugui dipositar els residus.
Recollida nocturna
Les recollides es faran de nit. La matèria orgànica es recollirà tres cops per setmana –tal com ja passa a les botigues de Berga des de la setmana passada–, els envasos es buidaran dos cops per setmana, i el paper i el cartró es recolliran setmanalment. Cada llar sabrà quins dies passen els camions de recollida i s’haurà de preocupar de baixar les galledes al punt acordat.
Les galledes, a més, estaran marcades i portaran un xip que permetrà identificar cada productor. D’aquesta manera, s’evitarà que hi hagi canvis de cubells entre veïns i cada domicili tindrà el seu. Aquest sistema també permetrà que el Consell Comarcal pugui comptar exactament quant recicla cada llar i, a posteriori, aplicar als residents un impost més elevat o menys. Qui recicli menys pagarà més, i viceversa.
El paper de la burocràcia
En els pròxims mesos, el Consell desplegarà el sistema en cadascun dels onze municipis. Abans, però, consensuarà el tipus de desplegament amb els veïns “tant com sigui possible”.
Malgrat tot, a l’hora d’implantar el nou model de recollida, Francàs pateix més pels “tràmits burocràtics o concessions” que no pas pel repartiment de bujols i galledes a cada domicili. “Això són quinze dies”, assegura. El cas és que, en aquests quinze dies, moltes llars hauran de fer un canvi d’hàbits important. Tot, per treure el Berguedà de la cua del país en matèria de reciclatge.
Problemes en grans blocs de pisos
En blocs de pisos petits o habitatges unifamiliars el canvi és relativament senzill, ja que es tracta de petits productors de residus i no cal gaire consens per implementar el sistema. En canvi, en blocs de més d’onze pisos, el Consell Comarcal ha encomanat un estudi a experts que des de fa setmanes analitzen quin és el millor sistema que s’hi pot implementar. Entre les opcions, hi ha la de fer cubells comunitaris on cada pis dipositi els seus residus. Això permetria una recollida més senzilla i menys cubells a la via pública. Malgrat tot, el conseller Francàs ha recalcat que “encara no està definit” i que “cada bloc de pisos és un món”, de manera que caldrà adaptar el model a la realitat.
Per tal d’avançar en el consens, el conseller Francàs es reunirà en assemblees amb representants de les associacions de veïns on calgui perfilar bé com s’hi desplega el porta a porta. Serà durant la Setmana dels Residus, que comença el 18 de novembre. “Allà descobrirem les necessitats de cada gran productor”, confia Francàs.