Medi ambient

Enologia

Santa Coloma ja té vi

De la primera verema de la Vinya d’en Sabater, n’han sortit 200 litres, que es faran servir a l’Escola de Restauració

El vi és el protagonista d’un cicle d’activitats

Santa Coloma de Gramenet ja torna a tenir el seu propi vi més de trenta anys després que desapareguessin les darreres vinyes que hi havia al municipi. La Vinya d’en Sabater ha donat per primer cop suficients fruits per abordar un procés de vinificació que ha permès obtenir uns 200 litres d’un vi rosat de caràcter experimental, que serà analitzat pels laboratoris de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), i la Universitat de Barcelona (UB) el farà servir en l’assignatura d’anàlisi sensorial del grau de tecnologia dels aliments, que s’imparteix al campus de Torribera, així com en els cursos de sommelieria i en el servei de restaurant de l’Escola de Restauració de Santa Coloma. Ni aquest vi ni el de les pròximes anyades tindran una destinació comercial. Un equip format per l’Incavi, el Consell Assessor de l’Escola de Restauració de Santa Coloma i el Campus de l’Alimentació de la UB fa el seguiment tècnic de l’evolució del raïm i col·labora en tot el procés.

Les primeres ampolles de vi colomenc són el fruit d’un projecte, el de la recuperació de la Vinya d’En Sabater, que es va iniciar el març del 2015 amb la plantació de1.456 ceps de les varietats garnatxa negra, picapoll, garrut (monestrell) i pansa blanca en set parcel·les al recinte Torribera cedides per la Diputació de Barcelona, dins del parc natural de la Serralada de Marina. Els ceps comparteixen espai amb el Campus d’Alimentació de la UB i amb la nova seu de l’Escola de Restauració de Santa Coloma.

La vinya ocupa 1,7 hectàrees, de les quals, 0,4 contenen els ceps plantats, que estan envoltats de diverses espècies vegetals. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, destaca la importància del projecte, que permet “recuperar els orígens” del municipi i recordar el seu passat de vila agrícola, i també remarca el vessant experimental i d’investigació, que el vincula als equipaments docents del recinte Torribera. La recuperació de la vinya és també un projecte de formació i ocupacional. El gestiona l’Ajuntament a través de l’empresa municipal Grameimpuls. El manteniment de la vinya el fan alumnes del programa Casa d’Oficis de Grameimpuls.

Quatre varietats de raïm

En aquesta primera verema, que es va fer al setembre, s’hi han recollit uns 400 quilos de raïm, que ha permès obtenir al voltant de 200 litres de vi. El responsable tècnic de la Vinya d’en Sabater, Meho Spago, reconeix que es tracta d’una “microvinificació”, que s’ha fet al celler Alella Vinícola, on també s’elaboren altres vins de l’entorn inclosos en la DO Alella, com ara les dues varietats de l’Orígens, de les vinyes de Can Coll, a Badalona.

Spago assegura que, en aquesta primera verema, els fruits obtinguts són encara escassos i la previsió és que la quantitat de quilos de raïm obtinguts vagi en augment i que el 2019 la producció ja es pugui situar al voltant del 80% del rendiment òptim dels ceps, que es cultiven amb tècniques d’agricultura ecològica. “Aquest any hem pogut guanyar la partida als ocells, que l’any passat ens van fer ells sols tota la verema”, reconeix. La instal·lació de malles ha estat clau per evitar que els fruits acabessin sent l’àpat dels ocells.

L’objectiu és que, de cara a properes veremes, quan s’incrementi la quantitat de raïm recollida, es puguin elaborar dos vins diferents: un de blanc, suma de les varietats pansa blanca i picapoll, i un altre de negre, amb un cupatge entre les varietats garrut i garnatxa negra.

En aquesta primera verema, hi van treballar deu alumnes de la Casa d’Oficis, amb la supervisió del seu docent de Grameimpuls. La vinya ha incorporat aquest any millores tècniques com ara un nou sistema de reg sostenible finançat per la Diputació de Barcelona.

Cultura i vi

Per celebrar la primera verema, l’Ajuntament ha organitzat un cicle d’activitats que tenen com a protagonistes el vi i la cultura, que, en paraules de l’alcaldessa, “permeten consolidar l’aposta de Santa Coloma per la restauració i la gastronomia i contribueixen a la projecció de la ciutat”. Hi haurà tastos i maridatges i una jornada de dones sommeliers colomenques, el 16 de novembre al bar del Teatre Sagarra. El programa culminarà amb una nit de tapes i vins al Mercat Sagarra, el 18 de novembre.

“Sorprenent i explosiu”
El resultat de la primera verema de la Vinya d’en Sabater és un vi rosat pàl·lid que suma les quatre varietats plantades a Santa Coloma: pansa blanca, picapoll, garrut i garnatxa negra. El procés de vinificació del most flor de totes quatre ha donat com a resultat un vi “sorprenent i explosiu”, segons Meho Spago, responsable tècnic de la Vinya d’en Sabater. “És un vi amb una bona acidesa, fresc, amb caràcter i molt saborós.” Spago explica que la plantació de més de vint espècies de plantes aromàtiques i medicinals a l’entorn de les vinyes, així com d’arbres fruiters i de maduixes, un conreu emblemàtic a Santa Coloma que també s’ha recuperat en el marc d’aquest projecte, fa que el vi tingui una bona expressió. “Ens ha sorprès molt positivament”, assegura el responsable, que recorda que el projecte va despertar cert escepticisme d’entrada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.