Infraestructures i serveis

medi ambient

recollida d'escombraries

Besalú abandona el sistema comarcal de recollida d'escombraries

L'Ajuntament es deslliga del servei ofert pel Consell de la Garrotxa perquè el porta a porta que posarà en funcionament el gestionarà el municipi

L'Ajuntament de Besalú sortirà d'aquí a poc del sistema comarcal de recollida d'escombraries de la Garrotxa perquè ha decidit que a partir d'ara el municipi gestionarà el servei. El canvi està vinculat al fet que el consistori besaluenc té la intenció d'implantar l'any vinent a tots els domicilis la recollida porta a porta, un mètode que el Consell Comarcal de moment no preveu a curt termini. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir la corresponent convocatòria del concurs per fer-se càrrec del nou servei, per un import d'1,2 milions d'euros.

Campanya informativa

Abans no s'apliqui el porta a porta, l'Ajuntament de Besalú preveu obrir un procés informatiu, que anirà acompanyat de la distribució dels cubs entre els veïns per a dipositar-hi les diferents fraccions de deixalles. “Donarem facilitats per a la seva adquisició”, va dir ahir l'alcalde, Lluís Guinó (CiU), que admetia la possibilitat que al principi costi emmotllar-se als nous hàbits. Quant al cost que tindrà el nou sistema per als ciutadans, el consistori preveu que no implicarà cap encariment.

Buscant el 70%

A mitjà termini -hi afegeixen- es vol establir un “pagament per generació”, és a dir, fer que els habitatges que reciclin més i millor hagin de pagar menys que els que no ho fan, tal com passa en alguns països europeus.

En línies generals, a Besalú cerquen d'arribar a l'objectiu marcat per la UE que al 2020 la recollida selectiva representi el 70% del total (ara la mitjana del país se situa al voltant del 30%).

El canvi tindrà lloc –recalca Guinó– després d'haver fet diversos estudis i d'haver-ho consultat amb municipis on ja tenen establert el porta a porta, com ara Celrà i Vilablareix. Una altra referència és el pla pilot del porta a porta al barri de Racolta de Besalú mateix, que va anar “relativament bé”, segons l'alcalde.

“Pot ser problemàtic”

El Consell Comarcal admet que la recollida porta a porta no és, ara per ara, cap objectiu prioritari per a ells. “Estudiem la manera de millorar la recollida, que no ha de ser forçosament per mitjà del porta a porta, un sistema que pot funcionar en nuclis urbans però que resulta problemàtic en municipis que tinguin les cases disseminades”, va manifestar ahir el conseller de Medi Ambient, Santi Reixach.

LA FRASE

A mitjà termini volem que els que separin més hagin de pagar menys
Lluís Guinó
ALCALDE DE BESALÚ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.