Darnius tindrà enllumenat nou abans de l’estiu
L’Ajuntament ha posat a licitació la renovació de les instal·lacions
Es preveu un 73% d’estalvi energètic
L’Ajuntament de Darnius ha iniciat la tramitació d’un pla de renovació de l’enllumenat públic per al municipi que, a banda de millorar i uniformitzar les instal·lacions, haurà de suposar un estalvi important per a les arques municipals, ja que es preveu un estalvi energètic anual d’un 73%.
Per dur-ho a terme l’Ajuntament ha posat a licitació un contracte mixt de “subministrament, obra i serveis per a la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat” del poble per un import total de 315.384,37 euros. El contracte tindrà una durada de deu anys i les empreses proveïdores de serveis que responguin a la licitació s’hauran de fer càrrec del conjunt del projecte: instal·lació, subministrament i servei d’atenció, incloent-hi una clàusula de garantia de l’estalvi generat.
En el dia d’avui Darnius disposa de 239 punts de llum: un estudi previ al projecte planteja la substitució de 204 làmpades, que equival a substituir el 84% de les instal·lacions actuals. Si es duen a terme totes les mesures proposades, es preveu que la potència instal·lada es reduirà més d’un 65%, amb un estalvi energètic anual de prop d’un 73%. Des del punt de vista econòmic l’estalvi total anual se situaria en 10.981 euros, sumant l’estalvi energètic (83.729 kWh i un import de 8.403 euros) i l’estalvi associat a la reducció de la potència instal·lada (2.578 euros).
Tecnologia obsoleta
“Teníem unes instal·lacions antigues amb llums de tecnologia de mercuri que en el dia d’avui ja queden molt obsoletes. Ho canviarem per la tecnologia led, que és molt més eficient”, explica Josep Madern, alcalde de Darnius. Del conjunt de les instal·lacions d’enllumenat del poble, només hi ha una petita part que es va renovar fa tres o quatre anys. A banda, amb el projecte que l’Ajuntament ha posat a licitació també serà l’oportunitat d’unificar instal·lacions i tecnologies de l’enllumenat, que ara són diverses. L’altre aspecte que destaca l’alcalde, Josep Madern, és que el projecte que es posa a licitació es finançarà sol: “És un contracte a deu anys, calculant que l’estalvi pagarà la inversió, sense haver de recórrer a cap préstec ni augmentar quotes.”
El contracte que s’ha posat a licitació inclou una clàusula amb la qual l’empresa licitadora es compromet a complir els objectius d’estalvi de l’Ajuntament. Per tirar-ho endavant l’Ajuntament també s’ha beneficiat d’una subvenció del Feder d’uns 30.000 euros, i la Diputació de Girona ha contribuït en la part tècnica per a l’elaboració de l’estudi previ. Madern confia que abans de l’estiu les noves instal·lacions siguin operatives.