Infraestructures i serveis

CiU de Sant Hilari veu precipitació en l’equip de govern

L’exalcalde Albert Santaugini creu que el PIG comença “la casa per la teulada” en l’expropiació de la xarxa d’aigua

El grup de CiU a l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm troba que la gestió de l’equip de govern, del Partit Independent de les Guilleries (PIG), per expropiar la xarxa d’abastament d’aigua potable, en mans de l’empresa Sorea, és un desgavell i hi veu precipitació. “S’ha començat la casa per la teulada”, afirma el portaveu, Albert Santaugini.

L’exbatlle hilarienc entre l’abril del 2013 i el maig del 2015 no entén que l’Ajuntament del poble encara no tingui del tot clara quina serà la futura gestió del servei i que, en canvi, ja hagi iniciat els tràmits de l’expropiació. “Per a nosaltres, la municipalització és una bona idea, i no la discutim. Però no entenem que s’hagi iniciat l’expropiació tant sí com no. No ho veiem correcte.”

CiU (6 regidors) s’ha abstingut en les últimes votacions sobre l’aigua en el ple. Per als convergents, la majoria absoluta del PIG (7) impedeix modular el procés. A més, Santaugini recorda que hi ha més d’un informe desfavorable del secretari, Màrius Valls, i que el PIG n’ha fet cas omís, exposa.

Santaugini tampoc no veu clar que l’equip de govern, tot i rebre assessorament extern, s’hagués equivocat i no hagués pogut aprovar, de manera definitiva, el procés d’expropiació. Cal recordar que el PIG va convocar –tres dies tard– el ple extraordinari del 25 de juny. “Allò va ser una pèrdua de temps”, diu el portaveu.

Gestió indirecta

En el ple del mes passat, la regidora d’Hisenda, Jennifer Gallardo (PIG), va exposar que l’equip de govern és partidari que la gestió de l’aigua sigui indirecta, és a dir, que la titularitat de la xarxa sigui pública però que la gestió del servei sigui privada. Per això, Santaugini lamenta que el PIG no tingui en compte, en altres aspectes, que part de la inversió que caldrà fer per adquirir la xarxa podria ser assumida per la futura concessionària: “Això vol dir que l’Ajuntament s’ha d’endeutar i que ho han de pagar tots els veïns.”

Actualment a Sant Hilari hi ha nou pous, set dels quals estan en funcionament. Segons els estudis de l’equip de govern, l’expropiació no inclourà l’expropiació dels dos pous de Cal Sastre perquè “d’aquí a 20 o 25 anys no aportaran prou aigua, i se n’hauran de fer de nous”, avança Gallardo.

LA XIFRA

1,7
milions
d’euros va ser el superàvit de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm al final de l’exercici del 2017.

Capacitat per adquirir la xarxa

L’equip de govern de Sant Hilari ha iniciat els tramits per municipalitzar la xarxa d’aigua. Ara s’ha fet l’aprovació inicial per segona vegada i més endavant s’haurà de fer l’aprovació definitiva. La regidora d’Hisenda, Jenni Gallardo (PIG), ha destacat que l’Ajuntament té capacitat econòmica per adquirir la xarxa d’abastament d’aigua. Recorda que l’Ajuntament va tancar l’exercici del 2017 amb un superàvit de gairebé 1.715.000 euros. El 2015 el TSJC va anul·lar la concessió que l’equip de govern del 2008, d’ERC i del PIG, havia fet a Sorea fins al 2058.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.